Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.01.2020.

Kinoteka: Felinijevi crteži snova

vizuelne-umetnosti
  • Jugoslovenska kinoteka
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Jugoslovenska kinotekaIzložba crteža slavnog reditelja Federika Felinija svečano je otvorena 14. januara u Jugoslovenskoj kinoteci, u kojoj je u toku velika retrospektiva filmova povodom sto godina od rođenja autora „Amarkorda“, „Ulice“, „Slatkog života“, „Kabirijinih noći“…

Ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo, otvarajući izložbu, istakao je da je Felini bez sumnje najpoznatiji italijanski režiser na svetu.

„Njegovo ime je postalo simbol, a njegovi filmovi bude razne emocije. Istovremeno mogu biti i zabavni i dramatični, strašni, poetični. Spoj su sećanja, mašte i snova“, izjavio je Lo Kašo.

Foto: Kinoteka / Federiko Felini i Anita Ekberg, La Dolce Vita

Kako je objasnio, crteži za izložbu preuzeti su iz „Knjige snova“, svojevrsnog dnevnika koji je Felini vodio počev od 60-ih godina sve do avgusta 1990. godine.

„Maestro je na savet svog psihoanalitičara verno prenosio svoje snove u vidu crteža ili, kako je sam to voleo da kaže, u vidu žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih beležaka".

Tokom svih tih godina za Felinija je pretakanje snova od prethodne noći u knjigu bilo svakodnevni ritual. Skicirao je figure, likove, vizije koje će potom ispuniti njegove filmove, dodajući komentare i napomene“, rekao je ambasador.


„Knjiga snova“ sastoji se od dva toma sa preko 400 strana. Fondacija Felini ju je 2006. godine otkupila od njegovih naslednika, a 2015. ustupila opštini Rimini. Sada je izložena u Muzeju grada Riminija, u kojem je Felini rođen 20. januara 1920. godine. Preminuo je u Rimu 31. oktobra 1993.

U Kinoteci je predstavljen „izbor skica koje ilustruju sve one uobičajene teme koje su povezane sa filmskom produkcijom velikog reditelja – eros, putovanje, istorija, moć, moda, književnost…“, rekao je Lo Kašo, dodajući da izložbu organizuje Italijanski institut za kulturu, a ustupila ju je opština Rimini.Ambasador Lo Kašo je ocenio da izložba lepo upotpunjuje bogatu filmsku retrospektivu posvećenu maestru Feliniju i zahvalio Jugoslovenskoj kinoteci na tom programu, kao i na ukupno dobroj saradnji.

Dobrodošlicu mnogobrojnim posetiocima poželeo je upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović, najavljujući da će retrospektiva Felinijevih filmova trajati do 26. januara.

„Biće prikazan gotovo celokupni opus velikog reditelja. Naravno, Felinijevi filmovi su prisutni na našem i na programima većine kinoteka širom sveta gotovo neizostavno svake godine, ali ovo je prilika da ih pogledate sve zajedno u jednom kraćem vremenskom roku i da na najbolji način sagledate njegov razvoj, kao i razvoj njegovih priča, rada sa glumcima, da tokom dve nedelje zaronite u magičan svet snova koji nam je Felini ostavio“, rekao je Vujović.

Izrazivši veliko zadovoljstvo što se u Kinoteci mogu videti i crteži iz „Knjige snova“, izuzetnog dnevnika koji je Felini vodio gotovo 30 godina, a koji se prvi put izlažu u Beogradu, Vujović je zahvalio ambasadi Italije u Beogradu i Italijanskom institutu za kulturu na pomoći u realizaciji ove izložbe, kao i na dugogodišnjoj izuzetnoj saradnji.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

KINOTEKA: RETROSPEKTIVA FEDERIKA FELINIJA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.