Film
film/4.01.2020.

Kinoteka: Retrospektiva Federika Felinija

film
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: KinotekaJanuarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće retrospektiva jednog od najvećih svetskih reditelja Federika Felinija.

Biće nastavljen ciklus posvećen još jednom velikanu, engleskom glumcu Lorensu Olivijeu. Krajem meseca počinju Dani igre na filmu.

Federiko Felini, Marčelo Mastrojani i Sofija Loren

Posle kratke novogodišnje pauze u Sali Makavejev nastavlja se ciklus Velikani svetskog filma, koji je započet u decembru, a posvećen je legendarnom glumcu ser Lorensu Olivijeu.

Od 3. do 5. januara biće prikazano još devet njegovih britanskih i američkih filmova različitih žanrova.

Među njima su „Bani Lejk je nestala“ (1965) u režiji Ota Premingera, „Njuškalo“ (1972) DŽozefa Mankevica, „Maratonac“ (1976) DŽona Šlezingera, „Borba Titana“ Dezmonda Dejvisa.

Iz filma "Lepota poroka"

U maloj sali u Uzun Mirkovoj ulici od 3. januara se nastavlja prateći filmski program uz izložbu slika Jelene Jelače „Kino-oko“. Umetnica je za svoja platna bila inspirisana scenama iz poznatih domaćih filmova, a publika će do 9. januara imati priliku da vidi neke od njih – „Unu“ (1984) Miše Radivojevića, „Tajvansku kanastu“ (1985) Gorana Markovića, „Lepotu poroka“ (1986) Živka Nikolića i druge.

U dane Božića – 6. i 7. januara neće biti projekcija.

Montgomeri Klift

Od 8. do 12. januara u Sali Makavejev biće prikazana revija Montgomeri Klift na bis.

Poznati američki glumac govorio je da ne želi da bude zvezda, a u kratkom životnom veku (1920-1966) dočekao je četiri nominacije za Oskara.

Na programu su filmovi „Drvo života“ (1957) Edvarda Dmitrika i „Iznenada, prošlog leta“ (1959) DŽozefa Mankevica, u kojima je Klift igrao sa Elizabet Tejlor, „Neprilagođeni“ (1961) DŽona Hjustona i drugi.

Projekcije u okviru programa Sećanje na… od 8. do 11. januara podsetiće na nedavno preminulu glumicu Mariju Baksu, reditelja Vojteha Jasnog, kompozitora Zorana Hristića i producenta Branka Lustiga.

Federiko Felini

Povodom sto godina od rođenja Federika Felinija (1920 -1993) biće prikazana retrospektiva jednog od najvećih italijanskih i svetskih reditelja i scenarista svih vremena.

Autor čija dela žive i danas nazivan je kraljem filma i opisivan kao večiti dečak koji je u svetu filma prepoznao prostore apsolutne iluzije.

Federiko Felini, Anita Ekberg / Film "Sladak život"

Od 13. do 26. januara prikazivaće se širok izbor iz Felinijevog opusa, čak 17 ostvarenja od kojih će mnoga biti i reprizirana. Retrospektivu otvara prvi Felinijev film „Svetlosti varijetea“ (1950), a uz neizostavni „Sećam se / Amarkord“ (1973), tu su i „Ulica“ (1954), „Kabirijine noći“ (1957), „Sladak život“ (1960), „Osam i po“ (1963), „Felinijev Kazanova“ (1976)…

U Muzeju kinoteke u toku je rekonstrukcija pa u sali u Kosovskoj ulici neće biti projekcija.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.