Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/7.06.2023.

Izložba „Nadežda Petrović: bez boje"| FOTO

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej Srbije
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodni muzej Srbije

 

Nastavljajući obeležavanje jubileja, 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović u četvrtak 8. juna, sa početkom u 18 časova, u Narodnom muzeju Srbije otvara se izložba  „Nadežda Petrović: bez boje" posvećena crtačkom opusu rodonačelnice srpske moderne umetnosti.

Nadežda Petrović / Glava čoveka sa kapuljačom

Svojim istraživanjem je autorka izložbe, muzejska savetnica Evgenija Blanuša, obuhvatila sve crteže Nadežde Petrović koji se čuvaju u Narodnom muzeju grupišući ih u tri celine. Prvu čine skice, beleške i ponekad sasvim neobavezni crteži. Nadeždini studijski crteži, nastali tokom školovanja u Beogradu i Minhenu, a koje karakteriše veća likovna vrednost ali i odsustvo strasti i temperamenta svojstvenih ovoj umetnisti, spadaju u drugu celinu postavke. Treći segment crteža je sasvim osoben budući da obuhvata radove na kojima su čitljivi odrazi Nadeždinog shvatanja slikarskog izražavanja, te se figurativno može reći da ih odlikuje svojstvo grafičkog ekspresionizma. 

Nadežda Petrović, Strašni sud (detalj iz Mikelanđelove kompozicije Strašni sud, Sikstinska kapela)

Crteži Nadežde Petrović odlikuju se delikatnošću koja otkriva tajanstveni apekt stvarnosti, gde se, prema tumačenju Evgenije Blanuše, sve i ništa susreću i prožimaju, tako da su njeni crteži s jedne strane potpuno ispunjeni grafičkim formama, a sa druge strane su svedenog grafičkog repertoara. Posmatrajući crtački opus u odnosu na njena slikarska ostvarenja, nazire se intenzivan kontrast. Dok njene slike odišu bogatim koloritom i snažnom energijom, Nadeždine crteže odlikuju nežni tonovi i suptilnost u izvedbi, koje ne možemo ni naslutiti na njenim slikama.

Priliku da upoznaju drugačiju Nadeždu Petrović posetioci će imati prilike da vide sve do 10. decembra 2023. godine.


PROČITAJTE I:

NADEŽDA PETROVIĆ: MODERNOST I NACIJA

LUČONOŠA JEDNE EPOHE: BETA VUKANOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Nadežda Petrović, Studija muškog akta oslonjenog na štap

Nadežda Petrović, Stojeći ženski akt, skica glave

Nadežda Petrović, Studija očeve glave, 1907.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.