Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/17.11.2022.

Izložba Luke Marjanovića u KC Grad

vizuelne-umetnosti
  • Bojan Kovačević
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Bojan Kovačević

 

Izložba Luke Marjanovića “Reality: Undressed” biće otvorena 21. novembra u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, 21. novembar.

Projekat “Reality: Undressed” Luke Marjanovića fokusiran je na kritičku reakciju umetnika na sopstveno okruženje i savremeni život uopšte. Crtežom, formom, bojom i ekspresijom, ali i samom temom, Luka Marjanović ukazuje na veliku borbu pojedinca da se izbori sa današnjim sistemom vrednosti u kojem su, kako navodi, materijalno i duhovno u tragikomičnoj simbiozi, gde dominira neukus i beskrupolozna želja za samopromocijom. U ovakvim odnosima svaki blic, lajk, seen, seed, postaje “sveti gral” modernog društva - sam po sebi cilj a ne sredstvo. 

Luka Marjanović / Liberty statue, akrilik, 100x150, 2022.

“Moji aktuelni radovi i ideje se oslanjaju na aktove i scene onoga što nas danas okružuje, na savremeni život. Pokušavam da ekspresijom crteža, forme i boje povežem i obradim univerzalne istine i aktuelne teme, sociološko i duhovno stanje, kao i raspadanje same duhovnosti usponom socijalnih mreža i globalnog neukusa koji vlada u svim oblastima svakodnevnog života, pa i u umetnosti. Služim se uglavnom ‘jeftinim’, plastičnim bojama, poput žute i pink, jer svojim likovnim svojstvima ukazuju na trenutnu realnost i neukus koji vladaju svetom. Prilikom rada, vizuelno sam izučavao i pokušao da implementiram elemente ruskog konstruktivizma, monumentalizma, futurizma, plakatnog slikarstva i pop arta”, navodi Luka Marjanović povodom izložbe “Reality: Undressed”. 

Istoričarka umetnosti Biljana Tomić ističe u tekstu u katalogu izložbe da se interesovanja Luke Marjanovića kreću između eha istorijskog i savremenog vremena, doba velikih avangardi i potrošačke pop kulture do provokativnih zbivanja neposredne savremenosti.

“Prema svom izboru umetničkog pristupa, Luka Marjanović interpretira figuru tela ili portreta kao objekte specifične konstruktivne geometrije krugova, uglova, pravih linija i njihove repeticije. U ovom slučaju, elektronski geometrijski jezik služi kao instrument da se dobije perfekcija crteža i kompleksnost ekspresije osmišljenih narativa. Stavovi kritičnosti, lascivnosti i humora u fokusiranim motivima bazirani su na široko razvijenim trendovima savremenog društvenog i kulturnog populizma. Zanimljivo je uočiti da u elektronskoj lakoći produktivnosti obilja sadržaja, u ovom slučaju, autor zadržava izvesnu privatnost u komunikaciji sa inspirativnim uzorima, uvodeći repeticiju vlastitog portreta kao sugestije i dileme izbora pravca kretanja”, navela je Biljana Tomić.

Rođen u Beogradu 1996. godine, Luka Marjanović je, nakon završene Škole za dizajn, upisao 2016. godine Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Prve dve godine studija završio je na Grafičkom odseku, a potom prešao na Slikarski, u klasi prof. dr Milete Prodanovića. Diplomirao je na FLU 2020. godine, a master studije završio je 2021. godine, u klasi prof. Vesne Knežević. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2021. Izlagao je na završnim izložbama studenata FLU u Beogradu od 2016. godine, kao i na više grupnih izložbi. Izlagao je 2022. na izložbi ULUS-a “Novi članovi ‘22”.

Izložba će trajati do 3. decembra 2022. godine.


PROČITAJTE I:

NOVI SAD: VELIKA IZLOŽBA SAVE ŠUMANOVIĆA

STIVEN ŠAPIRO: FOTOGRAF SA VRHA SVETA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.