Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/2.03.2020.

Godina svinje u Ljubljani

vizuelne-umetnosti
  • Nemanja Golijanin
Autor fotografije:

Razgovarala: Milica Piletić / Foto: Nemanja Golijanin

U godini svinje, po kineskom horoskopu i koja je za nama, nastale su slike, crteži i objekti Nemanje Golijanina, a javnost će imati priliku prvi put da ih vidi u Ljubljani, 3. marta u Galeriji Ravnikar, upravo pod nazivom „Godina svinje“.

Nemanja je rođeni Mostarac. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Posvećenost istraživanju figuracije u crtežu omogućila mu je stipendiju na Fakultetu likovnih umetnosti na Međunarodnoj školi slike, crteža i skulpture u Italiji, posle čega je nastavio da izlaže u zemlji i inostranstvu. Koautor je na umetničkim projektima u Platformi Klaster art. Živi i radi u Beogradu. Za Kaleidoskop media govori o najnovijim radovima i predstojećoj izložbi u Sloveniji.

Šta je zapravo Godina svinje u vašoj interpretaciji?

Godina svinje je kulturološki čvrsto utemeljen simbol u kolektivnoj svesti širom sveta i povezana je sa napretkom, srećom i dobrim šansama. S druge strane, na različite načine može da govori o igri slobodnih asocijacija koje podstiču klasifikacije i vrednovanja svinje kao posrednika između čoveka i sveta. Danas su pred nama predstavnici neukrotivog režima koji dezintegrišu odavno utemeljene vrednosti, dok u drugom uglu imamo običnog radnika, koji predstavlja sliku socijalističkog načina proizvodnje. U tim promenama svinja kao kultura i/ili ishrana može biti slika novog iskustva, manir i primer alavosti koji je već ušao u tokove istorije.

A šta predstavljaju svinje u vašim radovima?

One se vezuju za moje vlastite asocijacije na svinju, na to kako čovek radi ono što mu je nametnuto i što se očekuje od autoriteta, bez obzira na lične vrednosti. Repeticija i karakterizacija svinjskih glava može da predstavlja različite grupe ljudi zatečene tim istim apsolutizmom. Locirana na automobilu Zastava, popularnom Stojadinu, simbolu nekog „sretnog vremena“, svinjska glava postaje dominantno sredstvo i metafora nezasićenosti novog doba.

Insistirao sam na fetišizaciji onoga što se u kineskom horoskopu zove Godina svinje. Njen smisao koji je povezan sa napretkom u umetničkoj interpretaciji, može da ima suprotno i drugačije značenje. Što se tiče horoskopa, ideja da zvezde i planete imaju uticaj na naše živote je zadivljujuća, ali često i banalizovana.

Primećuje se specifičan humor na vašim slikama i crtežima. Bizaran, možda.

Da, ja i želim da prikažem predmete i radnje koje nekad na bizaran, ali i provokativan način preispituju prepoznatljive simbole konzumerizma. Nastojim da problematizujem mesto čoveka i bit egzistencije uz elemente humora. Ako u tome uspem, zadovoljan sam. Na primer, u svoj rad često integrišem znakove pop kulture koji se kreću od trivijalnog do uzvišenog, kao što je i sa izložbom Godina svinje. Ima tu i humora, sasvim sigurno.

Hoćemo li ovu izložbu uskoro videti i u Beogradu?

Nadam se uskoro. Radim na tome.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.