Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.07.2021.

Rembrant i Zlatno doba Holandije (FOTO)

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay

 

Istaknuti holandski slikar, najveći, najpoznatiji i najuticajniji stvaralac svoga doba, Rembrandt Harmenszoon van Rajn, rođen je na današnji dan 1606. godine.

Rođen u Lajdenu u Holandiji Rembrant se smatra umetnikom koji je izvršio najveći utucaj na umetnost zapadne Evrope u 17. veku. U njegovim delima očigledna je psihološka dubina, kada je reč o portetima, a što se tiče interpretacije biblijskih događaja isti takođe bivaju produbljeni, te su njegova dela i do dan danas neponovljiva. 

Rembrantovo slikarstvo svrstava se u stilsku epohu baroka. Dato doba je poznatije kao Zlatno doba Holandije. Ista je u to vreme doživela politički, privredni i iznad svega umetnički procvat. Još za njegovog života mnogi su kopirali njegova dela.

Nakon njegove smrti 1669. godine kritičari, mahom pristalice klasicizma imali su vrlo nisko mišljenje o njegovom radu. Međutim sa istim se nisu slagali kolekcionari širom sveta koji su iste otkupljivali na aukcijama za astronomske cifre.

Početkom 18. veka širome Engleske i Nemačke iznikli su umetnici nadahnuti Rembrantovim delima. 

Sam njegov život tada postaje predmet misifikacije i legendi. Detaljnije i ozbiljnije istraživanje njegovog života usledilo je tek u 19. veku.

Rembrant van Rajn spada u najznačajnije slikare epohe baroka. Najpoznatija njegova dela su pored „Noćne straže“, „Jevrejska nevesta“, „Ana i Tobija“, „Žena uhvaćena u preljubi“, „Čas anatomije doktora Tulpa“, „Skidanje s krsta“, kao i 36 autoportreta.

Podsetimo, Muzej Rajksmuzeum u Amsterdamu u julu 2019. uživo je restaurirao jedno od najpoznatijih Rembrantovih dela „Noćne straže“, iza staklenih zidova počasne galerije muzeja koje su posetioci mogli uživo da prate.

Restauracija ogromnog dela prenošena je i uživo na internetu. Projekat nazvan „Operacija Noćna straža“ koštao je nekoliko miliona evra i najveća je restauracija jednog Rembrantovog remek dela.

Umetnik je delo naslikao 1642. godine i u pitanju je tehnika ulja na platnu. Slika 3,8 metara sa 4,5 metara teška je 337 kilograma. Poslednja restauracija je bila 1975. godine kada ju je posetilac muzeja nožem izgrebao.

„Noćna straža“ predstavlja najpoznatije Rembrantovo delo. Sliku čini grupa portreta, na njoj je prikazana narodna vojska kapetana Fransa Baning Kokoa i poručnika Vilijema van Rajtenberga (koji se nalazi u centru).

Prilično dugo je vladalo uverenje da je na slici predstavljena noć, dok tokom čišćenja obavljenog tokom četrdesetih godina prošlog veka nije otkriveno da je na slici, zapravo, oslikan dan.To znači da je naziv „Noćna straža“, koji se tokom vekova ustalio, sasvim pogrešan.

Premeštanje slike u 18. veku dovelo je do njenog oštećenja, mahom sa leve strane, što je rezultovalo time da se na slici ne vide svi likovi, ali je dovelo do toga da poručnik i svetlo obojena devojka budu centralne figure ovog dela.


PROČITAJTE I:

UŽIVO RESTAURACIJA REMBRANTOVE SLIKE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.