Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.10.2022.

175. godina Galerije Matice srpske

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Matice srpske
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U petak, 14. oktobra u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske održana je Svečana sednica povodom Dana Galerije Matice srpske i obeležavanja jubileja 175 godina od osnivanja.

Tim povodom, prisutnim gostima pozdravnu reč uputila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, besedu o jubileju održao je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, dok je svečano obraćanje uputila Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja Republike Srbije.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski istakla je: „U godini u kojoj Galerija Matice srpske obeležava 175 godina od osnivanja osmislili smo program u odmerenom spoju tradicije i inovacije, ukazujući tako na najsvetlije tačke dosadašnjeg rada i ilustrujući moto koga smo se držali poslednjih godina – Poštujući tradiciju stvaramo tradiciju.“ Kako je Galerija Matice srpske napredovala vidi se u brojevima: „U proteklom periodu od 25 godina uspeli smo da napravimo brojne iskorake i ostvarimo različite zacrtane ciljeve. Adaptirali smo i osavremenili zgradu i tako unapredili uslove čuvanja i izlaganja umetničkih dela. Obogatili smo umetnički fond sa 3.330 značajnih dela srpske umetnosti. Realizovali smo 306 izložbi i objavili 224 publikacije“, dodala je upravnica Galerije Matice srpske. „Mi smo danas ustanova koje je, zahvaljujući posvećenom radu generacija stručnjaka, postala ponos nacije“, zaključila je Palkovljević Bugarski.

Galerija Matice srpske je humanistički muzej koji neguje snagu ljudske kreativnosti i važnost umetničkog stvaralaštva za unapređenje kvaliteta života i dobrobiti društva. Kao ustanova proistekla je iz Matice srpske i njenog Muzeja koji je osnovan u oktobru 1847. godine pod inicijativom Matičinog sekretara Teodora Pavlovića, a ideju za osnivanje Muzeja je dao još 1842. godine Sava Tekelija, prvi i doživotni predsednik Matice srpske. Od godine osnivanja, najistaknutije su bile godine preseljenja Matice iz Pešte 1864, otvaranje za javnost 1933, sticanje statusa posebne zbirke 1947, preseljenje u sadašnju zgradu na Trgu galerija 1958. i ova, 2022. godina, kada je muzejska košnica postala ponos nacije. Razgranata delatnost Galerije Matice srpske i njeno učešće u brojnim oblastima kulturnog i društvenog života učinili su je prepoznatljivom u javnosti.

Danas, Galerija Matice srpske je ogledalo istorije srpskog naroda, umetnosti i kulture, u kom se odražavaju sve društveno-istorijske, kulturne i umetničke promene kroz koje je prolazilo srpsko društvo. Istovremeno Galerija Matice srpske s posebnim pijetetom čuva sećanje na pojedince: svoje osnivače, kolekcionare, umetnike, upravnike, istraživače, a posebno na darodavce koji su se svojim dobročinstvom upisali u istoriju naše ustanove i srpske kulture u celini. Stoga, u svečanoj godini jubileja želimo da zahvalimo svim ustanovama, kompanijama i pojedincima koji su u proteklih dvadeset pet godina doprineli da Galerija Matice srpske bude ono što je danas.

Na Svečanoj sednici dodeljene su jubilarne nagrade kolegama, saradnicima i prijateljima. Srebrne jubilarne plakete dodeljene su Matici srpskoj, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Kompaniji „Tarkett“ d.o.o. Bačka Palanka.

Jubilarne plakete dodeljene su Pokrajinskoj vladi AP Vojvodine, Gradu Novom Sadu, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Biblioteci Matice srpske, Narodnom muzeju Srbije, Muzeju Jugoslavije, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji, Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi, Umetničko-istorijskom muzeju u Beču, Narodnoj galeriji Slovenijeu Ljubljani, Istorijskom muzeju Budimpešte, Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, Francuskom institutu u Srbiji, Austrijskom kulturnom forumu, Italijanskom institutu za kulturu, Britanskom savetu u Srbiji, Forumu slovenskih kultura, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“, JMU „Radio-televizije Vojvodine“, OTP banci Srbija i DDOR osiguranju.

Srebrne jubilarne medalje uručene su Maji Gojković, potpredsednici Vlade i ministru kulture i informisanja Republike Srbije, prof. dr Draganu Staniću, Selimiru Raduloviću, Eparhiji bačkoj u čije ime je medalju preuzeo Otac Mijatov, prof. emeritus dr Irini Subotić, prof. dr Simoni Čupić, prof. dr Igoru Borozanu, prof. dr Vladimiru Simiću, prof. dr Dijani Metlić, Kosti Vukoviću, Ilijasu Tasijasu, dr Branki Kulić, Ratomiru Kuliću i dr Danieli Koroliji Crkvenjakov.

Jubilarne medalje uručene su Danijeli Vanušić, Zoranu Vapi, Dobrili Jerkov, mr Jelici Grbić, Jelici Nedić, Martinu Candiru, Predragu Uzelcu, Aleksandru Stanišiću, prof. dr Jeleni Todorović, prof. dr Nikoli Krstoviću, Milanu Raduloviću, posthumno Ivanu Tasovcu, msr Biljani Ristić, dr Snežani Mišić, mr Danilu Vuksanoviću, Rankici Zec i Gojku Zec.


PROČITAJTE I:

NOVI SAD: VELIKA IZLOŽBA SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.