Teatar
teatar/2.06.2022.

Umetnici čekaju honorare godinu dana

teatar
  • Aleksandar Milutinović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Aleksandar Milutinović

 

Ni godinu dana nakon premijere predstave "Bludni dani kuratog Džonija" Novosadsko pozorište nije ispunilo svoje ugovorene obaveze i isplatilo u celini dogovorene iznose autorskih honorara, saopštila je autorska ekipa ovog komada koji je izveden u okviru Sterijinog pozorja.

Predstava „Bludni dani kuratog Džonija“, odigrana u takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja, nastala je u produkciji Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) sa Sterijinim pozorjem kao koproducentom, a nakon izvođenja na festivalu autorski tim komada u saopštenju dostavljenom našoj redakciji otkriva svoje „neprijatno iskustvo i nezadovoljstvo saradnjom sa Novosadskim pozorištem, kao većinskim producentom, s obzirom na činjenicu da ovaj teatar ni godinu dana nakon premijere nije ispunio svoje ugovorene obaveze i isplatio u celini dogovorene iznose autorskih honorara“.

Premijera predstave „Bludni dani kuratog Džonija“ održana je 28. juna 2021, podseća ekipa koja stoji iza ovog komada. Ali, kako navode u saopštenju, tokom godinu dana, od datuma premijere do danas, brojni pokušaji da stupe u kontakt sa upravom pozorišta povodom izmirenja duga do iznosa koji su utvđeni njihovim autorskim ugovorima, bili su ignorisani.

- Direktor pozorišta Valentin Vencel, odgovorna osoba čiji je potpis na ugovorima kao "naručilac poslova" i koji je zastupnik Novosadskog pozorišta, preusmeravao nas je na druge sektore i pojedince u pozorištu, prebacujući odgovornost na druge, tako dodatno otežavajući komunikaciju i rešavanje nastalog problema. Ističemo da je koproducent, Sterijino pozorje, svoje ugovorene obaveze ispunio i da je u više navrata apelovao na Novosadsko pozorište da izmiri dug, ali to se nije dogodilo.

Uprkos dugovanju, kako podseća autorski tim ovog komada, u periodu od juna 2021. do sada Novosadsko pozorište je realizovalo tri nova projekta: "Nevidljiva deca", "Idiot" i "Ričard treći".

Ekipa predstave "Bludni dani kuratog Džonija" stava je da je Sterijino pozorje, kao jedan od najvećih i najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji, "adekvatan prostor za razgovor o položaju pozorišnih umetnika i njihovom tretmanu u institucijama kulture":

- Takođe, smatramo da je naša odgovornost da sa kolegama i javnošću podelimo svoje iskustvo i ukažemo na problem u kome se nalazimo jer verujemo da je rešavanje ovakvih i sličnih situacija u interesu svih naših kolega. Mi, autorski tim predstave želimo da skrenemo pažnju da rad svih onih koji se bave umetnošću i kulturom, treba da bude poštovan i adekvatno vrednovan - plaćen u skladu sa ugovorima o radu koje sa poslodavcima potpisujemo - precizira se u saopštenju koje su potpisali Jovana Tomić, rediteljka, Dimitrije Kokanov, dramaturg, Igor Koruga, koreograf, Jasmina Holbus, scenografkinja i Luka Mejdžor, kompozitor, uz napomenu da će svaku dalju komunikaciju sa Novosadskim pozorištem, autorski tim predstave "Bludni dani Kuratog Džonija" voditi isključivo preko pravnog zastupnika.


PROČITAJTE I:

DVE DECENIJE BEZ BATE STOJKOVIĆA

ČAROBNA MELANHOLIJA NEDE ARNERIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.