Teatar
teatar/25.03.2021.

Oproštaj od Vlaste Velisavljevića

teatar
  • Aleksandrija Ajduković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Aleksandrija Ajduković

 

Glumac Vlasta Velisavljević, koji je juče preminuo od korona virusa, biće sahranjen u subotu, 27. marta, na Novom groblju u Beogradu.

Sahrana proslavljenog glumca zakazana je za 15 časova, opelo će prethodno biti održano u 14.30, a Vlasta će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija će biti održana u petak 2. aprila u 12.00 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Jedan od najdugovečnijih i najvoljenijih jugoslovenskih i srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca Vlastimir Vlasta Velisavljević, dožvotni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta preminuo je juče u 95. godini života.


PROČITAJTE I:

>INTERVJU, VLASTA VELISAVLJEVIĆ: ŠARM SE NE LAŽIRA

>JDP O ODLASKU VLASTE VELISAVLJEVIĆA


Od 1959. godine kada se prvi put pojavio na filmskom platnu u ostvarenju Noći i jutra, ostvario je preko pedeset uloga (Put oko sveta, Devojka sa Kosmaja, Kupi mi Eliota, Mala noćna muzika, Lavirint, San zimske noći, Ivkova slava, Kako su me ukrali Nemci, Kad svane dan, Mamaroš, Žaba, Taxi Blues...). Poslednji film u kome je igrao, Pored tebe, još uvek je u fazi postprodukcije.

Foto: Nenad Petrović

Nastupao je i na drugim pozorišnim scenama: Zvezdara teatar, Narodno pozorište u Beogradu, Pozorište „Boško Buha“, Narodno pozorište Sombor, Opera i pozorište Madlenianum, Pozorište „Slavija“.

U televizijskim filmovima, dramama i serijama odigrao je blizu 150 uloga (Na slovo na slovo, Više od igre, Bolji život, Naša mala redakcija, Lift, Montevideo Bog te video, Vojna akademija, Zvezdara, Ulica lipa, Sumnjiva lica, Otvorena vrata, Santa Maria della Salute, Švindleri...).


Dobitnik je nagrade „Nikola Milić“ festivala Dani komedije u Jagodini za epizodnu ulogu u predstavi Sumnjivo lice 2013, Nušićeve nagrade za životno delo na Nušićevim danima u Smederevu 2014, Specijalne nagrade „Ardalion“ Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu za ulogu Duha u predstavi Hamlet, 2016. godine, Godišnje nagrade JDP-a, Zlatnog ćurana za životno delo na Danima komedije u Jagodini 2017.

Na Filmskim susretima u Nišu nagrađen je više puta, 2002. godine za ulogu u filmu Mala noćna muzika, 2018. za ulogu u ostvarenju Žaba, 2019. godine dobio je priznanje „Milorad Mandić Manda“ za komičnu ulogu i doprinos razvoju srpske kinematografije za ulogu u filmu Taksi bluz.

Vlasta Velisavljević je dobitnik Sretenjskog ordena za zasluge koji se dodeljuje povodom Dana državnosti Republike Srbije (2017).


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.