Teatar
teatar/18.02.2019.

BITEF: Tri decenije umetničke strasti

teatar
  • Bitef teatar
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Bitef teatar u martu obeležava 30 godina pozorišnog trajanja. Tri decenije sprovođenja umetničkog koncepta osnivačice gospođe Mire Trailović.

Njena vizija utemeljena je na novom, naprednom i eksperimentalnom viđenju pozorišta – u njegovom sadržajnom i formalnom smislu. Po ugledu na Bitef festival, koji je narastao u instituciju od globalnog kulturnog značaja u kontekstu Evrope i sveta, osnovala je pozorište koje će u svoj svojoj žanrovskoj raznolikosti pratiti puls Bitefa, biti nastavljač festivalskih tekovina kroz sezonu.


Mira Trailović i Aleksandar Bakočević (1989, 3. mart)

Slavljenički mesec najmlađeg gradskog teatra – Bitefovog “neuhvatljivog“ pozorišta koje, sasvim nove energije i strasti, od osnivanja neguje „drugu / drugačiju“ scensku delatnost u domaćoj produkciji, ostajući dosledno svojoj dugogodišnjoj orijentaciji ka najsavremenijim svetskim pozorišnim tokovima biće obeležen raznim događajima, između ostalog premijerom predstave M.I.R.A. 3. marta.

Predstavu M.I.R.A. režira Andraš Urban, vodeći regionalni reditelj. U predstavi učestvuje 6 izvođača, pet glumica i jedan muzičar. Naslovnu ulogu igra Mirjana Karanović. U ostalim ulogama su: Suzana LukićAnđela JovanovićIsidora Simijonović i Gorica Regodić

Dramaturškinja predstave Vedrana Božinović, gradi matricu komada na dokumentarnoj građi o nastanku Bitef teatra, te ispituje lokalnu zajednicu u odnosu na ovu umetničku pojavu. Preispitivanjem građe kroz proces radioničarskog rada sa učesnicima, u rediteljskoj strukturi Urbana, nastaće izvođačka i dijaloška matrica predstave. 


Mira Trailović i Mirjana Karanović (naslovna uloga u predstavi M.I.R.A)

Muziku komponuje Irena Popović – niz numera koje izvode glumice, a koje su sadržajno izvedene iz procesa istraživanja – Bitef i Bitef teatar u konstantnom dijalogu sa društvom. Problematizacija avangardnog, eksperimentalnog i novog u umetnosti, te njeno apliciranje na polje različitih konzumera umetničkog proizvoda, bitna je tematska i problemska kategorija ove predstave. Kostim radi Marina Sremac. 


PROČITAJTE I:

ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA JOVANA ĆIRILOVA


SEĆANJA NA NEBOJŠU GLOGOVCA

DARIJAN MIHAJLOVIĆ - VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA


Teatar na Skveru Mire Trailović svečano je otvoren 3. marta 1989. godine multimedijalnim događajem Rađanje pozorišta

Trideset godina kasnije, gledaocima će biti upriličen multimedijalni događaj koji obuhvata tri celine: Mira Trailović i koncept Teatra, njegovo predstavljanje javnosti kroz svečanost otvaranja, a potom i sprovođenje tokom trideset godina kroz različita tumačenja i primenjujući široki spektar svojih programskih delatnosti – od tzv. tradicionalne do novih umetničkih vrsta, praksi i procesa. 


Dizajn: Jelena Stojanović

Koristeći različita sredstva, a u duhu koncepta koji opstaje u Bitef teatru već trideset godina, pomenute celine biće predstavljene pored grafički oblikovanih panelasvetlosnim instalacijamaaudio i video prilozima postavljenim na sceni i u drugim prostorima zgrade. U okviru celine posvećene produkcijama, pored foto-dokumentacije i video materijala, pažnja je skrenuta i na segmente koji su često zapostavljeni poput plakata i drugih formi iz domena primenjenih umetnosti.
Povrh svega ovoga, jedan od najznačajnijih, ali i najprovokativnijih reditelja našeg vremena Roberto Ćuli dolazi u Beograd, kada će predstaviti svoj leksikon Moj abecedarijum pozorišta(Mein ABC des Theaters), 1. aprila u Bitef teatru.

Miljenik beogradske pozorišne publike, čije predstave su na 13,14,17, 23. i 31. Bitefu osvajale Bitefove, nagrade publike i nagrade lista Politika, ne propušta priliku da istakne značaj godina koje su „pripadale” Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, Bitefa pre raspada Jugoslavije kao najboljeg festivala na svetu koji je suštinski uticao na rad Teatra na reci Rur, kao i tadašnje beogradske inteligencije. ,,Šta smo tamo upoznali i doživeli, te susrete i razgovore, kako smo bili primljeni, kako su o nama pisali, sve to nam je dalo snagu da nastavimo da radimo”. R. Ćuli

U godini osnivanja Bitef teatra, na 23. Bitefu njegova predstava Kaspar je bila apsolutni pobednik festivala. 30 godina kasnije, Roberto Ćuli će kao rođendanski poklon teatru predstaviti Moj abecedarijum pozorišta, u završnici proslave.

Program u martu u Bitef teatru:

3. mart

Premijera predstave M.I.R.A. Autorski tim na čelu sa Andrašom Urbanom bavi se životom, stvaralaštvom i delom Mire Trailović, njenom borbom za Bitef teatar kao važnom sponom između pozorišnog života u Srbiji i festivala svetske reputacije, ali i položajem, prispitivanjem i refleksijama

11-12. mart

Performans – izloženi teatar – izložba u teatru: I DALjE U ZAVERI (sa pozorišnim duhom) autorke Vesne Bogunović i koautorke Jelene Stojanović, koja će trajati bez prekida 30 sati (od večernjih sati 11. marta do ponoći narednog dana) i koja će biti omaž svima koji su bili deo Bitef teatra.

15. mart

Gostovanje pozorišta "Kosztolányi Dezső " iz Subotice sa predstavom „U ime gospoda“, u režiji Andraša Urbana.

1. april

30 godina nakon što je bio gost na otvaranju Bitef teatra i nakon što je predstava „Kaspar“ na 23. Bitefu (u godini osnivanja Bitef teatra) osvojila sve nagrade festivala, autor Roberto Ćuli dolazi u Beograd gde će kao jedan od ključnih svedoka Bitefove angažovanosti, kao rođendanski poklon teatru, predstaviti svoj ,,Abecedarijum pozorišta"

Foto: Bitef teatar / FB

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.