Reportaža
reportaža/18.06.2022.

Tršić na konkursu za najbolje selo sveta

reportaža
  • Wikimedia Commons/Rasevic
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Wikimedia Commons/Rasevic

 

Sela Tršić, Ždrelo i Bela Voda izabrana su za najbolja turistička sela u Republici Srbiji na Konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ona će predstavljati Srbiju ove godine na Konkursu za Najbolje turističko selo koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Tršić nadomak Loznice, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, ističe se Znamenitim mestom Tršić, svojevrsnim muzejom na otvorenom velike kulturne i turističke vrednosti, gde se izdvaja Vukovo imanje sa Vukovom spomen kućom.

Ždrelo na dodiru Mlave, Stiga i vrhova Homolja, odakle polaze brojne planinarske staze ka vrhovima Vukan i Mali Vukan, diči se i stazom VIA FERATOM, atraktivnom u sportskom i turističkom smislu. U Ždrelu su i manastiri Reškovica i Svete Trojice, podignuti na temeljima manastira iz 14. veka.

Bela Voda, selo nadomak Kruševca, bogato je mineralnim i pijaćim vodama i poznato po kamenu „Belovodski peščar“ koji je proslavio umetnička dela Moravske škole. Selo je slavno i zbog Specijalnog rezervata prirode „Osredak“ i brojnih kulturnih manifestacija kao što su Belovodske rozete Srbije, vajarske kolonije, mozaičarske kolonije i dr.

Podsetimo, Mokra Gora je prošle godine proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu kao primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma na konkursu  Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.