Reportaža
reportaža/21.07.2017.

Sea Dance Festival: Kako i zašto?

reportaža
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • Matija Milekić
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • EXIT/Promo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
 • SDF Photo Team
Autor fotografije:

Piše: Matija Milekić


EXIT Leto ljubavi se nažalost završilo pa sada možemo da sumiramo utiske i slažemo priče kao jednu veliku slagalicu od 1000 delova. I ovaj tekst napisan je u prilog tome, ali i sa željom da objasni kako i zašto (ponovo) doći na Sea Dance.

Da krenemo od kako da bi objasnili zašto. Prvo, ekipa mora da bude što opuštenija, spontanija i veća. Iako su u početku svi skeptični, već kada stignete na autobusku stanicu, sednete sa ljudima na prvoj pauzi, izvadite karte po prvi put, odvrnete muziku, shvatite da ekipa neće biti problem.Sledeća stavka je smeštaj, a mi smo se smestili na pet kilometara od Jaza jer jelte, mladi smo, ludi smo, pa nam to neće predstavljati problem. Osim toga želeli smo da prođemo što jeftinije. I tako se smestismo na Lastvu, nama poznatu kao mesto iza table Kameničko polje, a meštanima kao mesto iza Jaza. U eurima, to izgleda ovako: pet eura od Jaza, deset eura od Budve, naravno ako se lepo dogovorimo.Poslednja, ali ne i najmanje važna stavka je hrana i piće. Leto je, i doručak i pivo mogu biti sasvim dovoljni da se lagano pregura dan, samo kada bi još bili i na dohvat ruke. Međutim, ako imate ludu ekipu i na spisku za kupovinu pod broj jedan stavite dve gajbe piva, onda to i nije problem.  

Ovaj uvod sam zapravo napisao umesto priručnika i da bi Sea Dance doživeli bar malo onako kako ga je moja ekipa doživela, a pre nego krenemo dalje otkriću vam da sam utiske koji su se nizali iz časa i čas ludo i brzo ispisivao na ceduljicama iz malog reklamnog bloka proizvođača Lineksa (da, to je onaj lek za onaj problem), a sad idemo dalje. Ili da vam kažem i zašto.


Prvi dan ili Početak koji obećava

Irie FM nas zagreva uz svoje vokale dok se probijamo do prvih redova kako bismo mogli da iskusimo zvučno vizuelni muzički spektakl, publici poznat kao John Newman

Naravno, njegov izlazak praćen vriscima nije mogao da prođe bez iznenađenja, prosto je morao da se popne liftom i da nas digne onako kako samo on ume. Prva pesma je odmah naznačila da naredna dva sata nećemo biti iznevereni i svi smo ko jedan skakali uz I Will Never Let You Down. Pored ovog hita su se našle i njegove pesme posvećene bivšoj devojci kao što su Blame It On The Night, Cheating, I'm Not Your Man, Out Of My Head... Kako bi ga pozvali na bis, publika je zapevala Love Me Again, a mladi Britanac nije je izneverio ponovo je digavši na noge, koristeći svaku sekundu da igra i skače.

Mikrofon je zamenila mikseta i Erick Kasell. Nastupom potpuno drugačijem u odnosu na prethodni, ali ne i sa manje dobre energije, uspeo je da nas tako drži do kraja svog šoua. Naravno, mogla je u međuvremenu da se poseti i plaža i No sleep stage ili TDI Miller stage ili ode po slušalice i opusti na koji trenutak.Drugi dan ili Niko kao Fatboy Slim

Drugo veče obeležio je Norman Cook poznatiji kao Fatboy Slim i kreator legendarne pesme Eat Sleep Rave Repeat. Njegov nastup, kao što je i najavljivan, bio je pravo osveženje balkanske elektro scene, a meni lično najbolji nastup ikad. Ni struja koja je nestala na celom primorju nije mogla da pokvari doživljaj jer kad se iz tog mraka, a uz pomoć agregata, izdigla prepoznatljiva havajska košulja sa svojim remek delom Eat Sleep osvetlila je lica publike. Teško da je bilo ko mogao da bude ravnodušan. Kada doživite ovakav početak brzo shvatite da će legenda ostati legenda.Nakon toga je krenulo zagrevanje uz mikseve kao što su Don't Let the Man Get You Down, Praise You i Weapon of Choice, pregrevanje uz Right Here, Right Now i Star 69 i na kraju smo stigli i do tačke topljenja uz legendarne bitove Ya Mama i Funk Soul Brother. Nastup nažalost ne može da traje večno bez obzira što se nama čini da bismo mogli večno da skačemo uz njegovu muziku, potpuno hipnotisani, ali ono što može da traje večno je priča ovog koncerta. Na TDI stejdžu su nas držali na nivou Divolly&Markward i posle njih Mirko&Mex. Na istom stejdžu smo dobili i blago neočekivani, ali osvežavajući zvuk kada su se na binu popeli Wreckvge i krenuli da vrte trap bitove, ali niko nije ponovio energiju koju je stvorio Fatboy Slim.Treći dan ili na Jazu ko na Karibima

Veče kada nismo mogli da se odlepimo od glavnog stejdža jer su se zvezde samo nizale. Domaći Who See prodrmao nas je svojim dinamičnim nastupom u kome su se na bini u zavisnosti od pesme ređali i njihovi gosti. Naravno da su tu bili stari hitovi kao što su Nemam ti kad, Đe se kupaš, ali ono što je publika najviše htela da čuje bile su pesme sa njihovog novog albuma Pamidore. Šta smo hteli to smo i dobili.Nakon njih na binu je izašao ludi trio Bad Copy i odmah nas bacio u trans svojim starim hitom Uno duo tre, a posebno oduševljenje izazvao je Skaj koji se prodrao: E, ste mi dobriiii? Najviše se skakalo uz pesmu Metalac. Ono što su njih trojica savršeno radili, a publika pozdravljala, bilo je spontano najavljivljivanje sledećih izvođača ubacivanjem njihovih imena ili reči iz njihovih pesama.A potom se na binu popeo Sean Paul sa svojom ekipom plesačica i muzičara koji nam nisu dozvolili da prestanemo da igramo. Najviše su nas obradovali hitovi: Rockabye, Cheap Thrills, Shape of You, Trumpets. Pored novijih hitova Jamajčanin se vratio i u stare dane tako da smo imali priliku da čujemo i I'm Still In Love With You i Give  It Up To Me. Sean Paul nije hteo da nas ostavi bez iznenađenja pa se u jednom trenutku na binu popeo njegov prijatelj sa Jamajke Chi Ching Ching i sa njim otpevao još nekoliko pesama. Sa scene su otišli sa porukom da to nije kraj i da se gledamo i slušamo ponovo.Mahmut Orhan koji je nastupio odmah posle, imao je težak zadatak i uspeo je da održi dobru atmosferu, a nastup je počeo pesmom Feel. Usledile su i druge, a među njima i nova pesma Save me kao i remiks na uvodnu temu serije Game of thrones i tako do svitanja.Ono što ovaj festival i ceo doživljaj čini savršenim nisu ni glavni izvođači, ni broj bina, ni broj nastupa, već ljudi, druženje tokom dana, kupanje na moru dok se pored tebe na Latino stejdžu vrte hitovi, to su i razne sitnice u kojima treba uživati jer kratko je trajalo ovo leto ljubavi na Jazu.

Pročitajte još: Majk Garson: Neispričana priča o Bouviju


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.