Muzika
muzika/20.05.2024.

LP Duo na DUALITY hibridnim klavirima

muzika
  • Simon Van Boxtel
  • Petar Petrović
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević / Cover foto: Simon Van Boxtel

 

Dva klavirska dua, dva akustična i dva DUALITY hibridna klavira očekuju nas na koncertu LP Dua, Sonje Lončar i Andy Pavlova, 30. maja na Kolarcu.

Uz LP Duo, na ovom posebnom koncertu će nastupiti i holandski klavirski duo Jerun i Sandra van Vejn (Jeroen & Sandra van Veen (Holandija) , i to će biti prvo izvođenje na dva akustična i dva DUALITY hibridna klavira.

Od 2004. godine, pijanisti, kompozitori i inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović (a.k.a. Andy Pavlov), poznati u svetu muzike kao LP Duo, eksperimentišu sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijaju nov pristup klavirskoj muzici. Brišući granice između žanrova, postali su jedan od najautentičnijih muzičkih sastava, izvodeći gotovo kompletan repertoar za dva klavira, kao i svoju autorsku muziku.

Kao LP Duo već dve decenije spajate muziku i kvantnu fiziku, komponujete i svirate na hibridnim klavirima, a sada nas očekuje jedinstven koncert na kojem nastupate sa čuvenim holandskim duom Jerunom i Sandrom van Vejn. Možete li nam reći kako će izgledati koncert? Šta će publika moći da čuje?

LP: Mi smo još davno položili pionirsku zakletvu i toga se i dalje držimo. Naše umetničko delovanje se uvek zasniva na otkrivanju novih, neistraženih teriotorija!

Još 2005. godine dobili smo note kompozicije „Canto Ostinato”, holandskog kompozitora Simeona Ten Holta. Odmah nas je potpuno obuzelo ovo delo i premijerno smo ga izveli iste godine u sali Beogradske filharmonije. Kuriozitet je da je taj koncert organizovala Jelena Janković Beguš koja je tada radila u muzičkoj agenciji Jugokoncert, a danas u CEBEF-u (i sada organizuje i ovaj koncert 30. maja). Taj koncert, 2005. godine, ujedno je bio naš postdiplomski ispit na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsek za kamernu muziku. Reakcije publike su bile fantastične ali ne i pojedinih profesora. Zašto? Iako je Simeon Ten Holt komponovao delo „Canto Ostinato” još davne 1976. godine, minimalizam je u akademskim krugovima još uvek nedovoljno prihvaćen, ali kod publike je itekako veoma prisutan, pogotovo kao simbioza sa novim modernim žanrovima. „Canto Ostinato” je jedna izrazito tonalna i repetitivna kompozicija u kojoj izvođači u partituri biraju materijal koji će da sviraju. Veliki deo je improvizacija tako da zapravo mi svaki put kada izvodimo ovo delo kreiramo nešto potpuno drugačije!

Mi smo „Canto Ostinato” do sada svirali bar tridesetak puta i to na različitim lokacijama: na brodu koji plovi, na ulici, u tramvaju, u standardnim koncertnim dvoranama. U međuvremenu, ovo delo je postalo kultno u Holandiji, i samo u poslednjih godinu dana zajedno sa Sandrom i Jerunom van Vejn, svirali smo čak tri rasprodata koncerta u najprestižnijoj sali u Amsterdamu - Concertgebouw. Tu je u publici sigurno bilo preko 7.000 ljudi, računajući sva tri koncerta. Gledati njihove reakcije za vreme i posle koncerta je najveća nagrada. „Canto Ostinato” ima veliku moć transformacije o čemu svedoči i film „Over Canto” (2011, reditelj Ramon Gieling) u kojem različiti ljudi svedoče o tome kako im je ova kompozicija promenila život. Nama se to desilo svakako. Velika duhovna i muzička bliskost sa Simeonom Ten Holtom koja i dalje traje.

Sada, 30. maja na Kolarcu, prenećemo deo magične atmosfere iz Concertgebouw zajedno sa našim prijateljima, klavirskim duom Van Vejn. Biće to jedan moćan a nežan zvuk, i poseban događaj u izvođenju na čak četiri klavira, što se ne dešava baš tako često.

Predstojeći koncert na Kolarcu će biti i ujedno prvo izvođenje na dva akustična i dva „duality” hibridna klavira. Možete li nam reći nešto više o tome?

LP: Canto Ostinato smo do sada svirali mnogo puta u najrazličitijim aranžmanima i ansamblima. Najčešće na dva ili četiri klavira, ali i u kombinacijama sa analognim sintisajzerima, orguljama, harfom, vibrafonom, marimbom i različitim digitalnim sintisajzerima i električnim klavirima.

Prvi put imamo to zadovoljstvo da izvedemo ovu kompoziciju na DUALITY hibridnim klavirima koji su naš izum i mi smo trenutno jedini na svetu koji na ovaj način nastupamo. Ovi mehanizmi kombinuju tradicionalan zvuk akustičnog klavira sa zvucima digitalnih sintisajzera. Već nekoliko godina unazad razvijamo ovaj novi instrument uz pomoć inženjera iz firme HTEC. DUALITY je prenosivi hibridni sistem koji ima 88 optičkih senzora postavljenih iznad dirki. Jednostavan je za instalaciju i transport i može se povezati sa računarom ili muzičkim programom putem USB kabla. DUALITY je kompatibilan sa svim vrstama klavira, bez obzira na proizvođača.

Kada se minimalistička muzika izvodi na hibridnom klaviru, stvara se jedinstvena i fascinantna kombinacija organskih i sintetičkih tekstura. Dinamički opseg i tonalna fleksibilnost hibridnog klavira podržavaju kompleksne obrasce i ponavljanja u minimalizmu, stvarajući zaista uzbudljivo iskustvo slušanja. Kombinacija minimalizma i hibridnog klavira nudi svež i inovativan pristup ovoj kompoziciji i izvođenju i omogućava nam da istražimo različite zvukove, strukture i ritmove i tako proširimo način sviranja i slušanja ove predivne kompozicije. 

Pošto je ovo godina u kojoj proslavljate 20 godina zajedničkog rada, šta ste još pripremili za obeležavanje ove važne godišnjice?

Upravo izlazi naš novi CD „LP Duo plays Canto Ostinato” i moći će da se nabavi po promotivnim cenama na koncertu na Kolarcu. Takođe, u pripremi je jedna knjiga o LP Duu, kao i serija koncerata sa velikim autorskim koncertom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, 18. oktobra, gde ćemo izvesti jednu retrospektivu naše muzičke delatnosti. Biće tu još iznenađenja, kako za nas same, tako i za publiku. Svakako pratite naš sajt (www.lpduo.com), Youtube i ostale digitalne platforme, jer smo rešili da ove godine objavimo različite neobjavljene snimke iz naše arhive. A ako želite da dobijete još više informacija o našem radu, možete nas podržati i na Patreonu. Tu imamo uvek posebne objave i komunikaciju sa publikom koja nije dostupna u ostalim medijima.  


PROČITAJTE I:

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: TIHI NESTANAK VIRTUOZNOSTI UMETNIKA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.