Muzika
muzika/22.01.2020.

Putovanje po Mediteranu sa Trio Barolo

muzika
  • David Bonnet
Autor fotografije:

Piše Lela Milivojević / Foto: David Bonnet

Francuski sastav Trio Barolo poznat je po svom jedinstvenom zvuku, kombinaciji džeza, opere i world music, a priliku da ih čujemo imamo već 4. februara kada će nastupiti na sceni Kolarca.

Povodom premijernog gostovanja trija Barolo u Beogradu, njegov osnivač Filip Evrar govori za Kaleidoskop media o samom bendu, muzici koja nas vodi na jedinstveno putovanje po Mediteranui sa kojeg i sami potiču, pa je dovoljno da zatvorimo oči i da osetimo kao da smo ušli u neki Felinijev film.

Trio Barolo prvi put dolazi u Beograd. Poznati ste po jedinstvenom zvuku, između džeza, opere i world music. Šta pripremate za Kolarčevu publiku?

Muzika trija doživljava se na sceni kao zamišljeno i mentalno putovanje po Mediteranu. Mediteran u kojem lebdi duša i melodija svih ovih kultura. Ali, mi nismo antropolozi, već džez muzičari!

Evrar dodaje da u Francuskoj voli da priča priče na pozornici između pesama, a isto očekujemo i 4. februara na sceni Kolarčeve zadužbine kada Trio Barolo nastupa povodom 88. rođendana Velike dvorane.

Trio je okupio muzičare različitog porekla, ali sa zajedničkom tačkom Mediteranom. U kojoj meri se ta činjenica reflektuje na vašu muziku?

Mediteran je veoma kulturološki raznolik, ali za nas koegzistira zvuk, urođen osećaj melodije, osećaj drame... svi ti elementi koje pokušavamo da oživimo u našoj muzici. Često mislimo na Nina Rota, italijansku operu, muzičare poput Paola Fresua ili Avišaja Koena ...

Filip Evrar je pre osam godina osnovao Trio Barolo sa Frančeskom Kastelanijem i Erikom Longvortom koga će kasnije zameniti Remi Pulakis. Danas iza sebe imaju 150 održanih koncerata i dva snimljena albuma. Većinu muzike piše Evrar koji svira kontrabas, Pulakis je virtuoz na harmonici, dok Frančesko Kastelani svira trombon.

„Za kompozitora (pošto pišem većinu muzike) formula harmonika / trombon / kontrabas / vokal jedinstvena je i bez ekvivalenta. Zvuči veoma orkestralno! A dva glasa (Frančeskov i Remijev) stvaraju utisak da nas je petorica!“, objašnjava Evrar.

Da li poznajete muziku Balkana? Da li možda sarađujete sa nekim od umetnika koji potiču sa ovim prostora, a žive i rade u Francuskoj?

Ne poznajem dobro ovu muziku, ali privlači me jako, naročito ritmički! ... Tokom boravka u Albanij, pokušao sam na svoj način da prenesem ovu muziku u pesmi ‘Tirana’.


Pitanje migracija je poslednjih godina u središtu međunarodne pažnje. Pominjali ste da je muzika pasoš za narode koji lutaju...

Da, nas trojica delimo porodičnu istoriju evropskih i mediteranskih migracija.

Trio Barolo je karakterističan po tome što sva trojica muzičara vode poreklo sa Mediterana.


Remi Poulakis je iz Sent Etjena, ali je njegova prorodica je sa Krita. Muzičko obrazovanje je počeo učeći harmoniku uz svog oca, nastavio na konzervatorijumu u Sent Etjenu, a onda nastavio na Nacionalnom konzervatorijumu u Lionu. Paralelno studira klavir. Trio Barolo mu omogućava da pronađe ravnotežu između raskošnog glasa i virtuoznosti na harmonici.

Frančesko Kastelani je Italijan rođen u Luksemburgu. Pre nego što je u Francuskoj počeo da nastupa kao solista, Frančesko je deset godina radio kao studijski muzičar. Budući da je veoma traženi trombonista na evropskoj sceni, nastupao je sa brojnim džez muzičarima. Frančesko donosi ovo triju svoj izuzetan osećaj za melodiju i najlepši zvuk trombona koji danas može da se čuje.

Filip Evrar, osnivač Tria Barolo je samouki kontrabasista koji zbog Pastoriusa počinje klasične studije kontrabasa. Niže muzičke nastupe sa različitim orkestrima (Pariska opera, Opera u Limožu, u Sent Etjenu, Orkestar Lamuru), bavi se filmskom muzikom, snima sa Džejn Birkin. Pet godina je sarađivao sa rediteljem Žeromom Savarijem, između ostalog, radili su zajedno mjuzikl Kabare.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

RASKOŠAN GLAS TAMARE JOKIĆ U KARNEGI HOLU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.