Muzika
muzika/10.08.2019.

Nišvil: Vrhunski džez Kristijana Skota

muzika
  • Miloš Stošić
  • Miloš Stošić
  • Miloš Stošić
  • Miloš Stošić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Miloš StošićJedna od vodećih zvezda nove američke džez scene, američki trubač Kristijan Skot nastupio je sinoć na ovogodišnjem niškom džez festivalu Nišvil i svojim fantastičnim muziciranjem ostavio bez daha publiku na Niškoj tvrđavi.

Skot je objavio 14 albuma i učestvovao još na dvadesetak, dva puta je dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu, "Edison Award", i dva puta bio nominovan za Gremi. Prepoznatljiv je po svom jedinstvenom tonu, odnosno "tehnici šaputanja".Već njegov prvi album, "Rewind That" iz 2006. godine, bio je nominovan za Gremi Svoje interesovanje za filmsku muziku izuzetno je uspešno realizovao u različtim projektima, a najčešće u filmovima koje je potpisao njegov brat blizanac Kjel Edrijan Skot, perspektivni reditelj i štićenik čuvenog Spajka Lija. 

Prema američkoj medijskoj asocijaciji NPR, "Kristijan skot otvara novu eru džeza", a magazin "Jaž times" ga je proglasio "Jaž's young style God." Na spisku istaknutih muzičara različitih stilova s kojima je sarađivao su i Prince, McCoy Tyner, Thom Yorke (Radiohead), Flea (RHCP), Eddie Palmieri, reperi Mos Def, Talib Kweli, Vic Mensa....a članica njegovog benad jedno vreme je bila i Esperanza Spalding.Osim muzike za dokumentarne filmove, Kristijan Skot snimao je i reklame za poznate brendove kao i muziku za ESPN Centar. Prepoznatljiv je i po saradnji s kompanijom "Adams instruments" za koju je dizajnirao liniju instrumenata koji su doneli revoluciju u dizajnu limenih duvačkih instrumenata.

Nastupom na Nišvilu Skot je promovisao novi album "Ancestral Recall", objavljen pre dva meseca, a na kojem u naslovnoj numeri gostuje reper, pevač, pisac glumac, ali pre svega cenjeni "slam" pesnik Saul Williams. Niš je tako postao deo turneje, koja će tokom leta obuhvatiti i nastupe u Kini, Japanu, SAD, Kanadi, Švajcarskoj, Francuskoj.Na Nišvil džez festivalu sinoć je sa takođe moćnom svirkom nastupio legendarni sastav "Israel Vibration and Roots Radics".Rege grupu iz Kingstona na Jamajci osnovali su Lascelle "Wiss" Bulgin, Albert "Apple Gabriel" Craig, i Cecil "Skelly" Spence. Upoznali su se u dečjem rehabilitaciom centru jer su sva trojica bolovala od dečje paralize koju sz dobili tokom epidemije koja je harala Jamajkom pedesetih, ali to nije bila nikakva smetnja da veoma brzo postanu jedan od najuspešnijih reggae roots grupa na Jamajci tokom sedamdesetih.U početku su radili vokalni ansambl i izdržavali se nastupajući na ulici. Objavljivanje prvog albuma pomogla je rastafarijanska zajednica (čiji su pripadnici i članovi grupe) i ubrzo su počeli nastupati ka predgrupa rege legendama ( Dennis Brown ,  Inner Circle , Bob Marley).


PROČITAJTE I:

BOB GELDOF NASTUPA NA NIŠVILU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.