Muzika
muzika/9.08.2019.

Nišvil spektakl: Stjepko Gut i 100 džezera

muzika
  • MIloš Stošić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Miloš StošićNa otvaranju internacionalnog džez festivala Nišvil sinoć je nastupilo odjednom više od 100 muzičara iz nekoliko zemalja, okupljenih u čak pet big bendova i pripredilo spektakl za pamćenje za džez sladokusce na niškoj Tvrđavi. Nastupom big bendova iz Srbije, Argentine, Bugarske i Hrvatske, kao i jednog internacionalnog big benda sa  izvođačima iz Srbije, Italije i Albanije je postavljen nezvanični svetski rekord u broju muzičara koji izvode jednu džez numeru.

Oni su izveli numeru poznatog trubača i dirigenta Stjepka Guta posvećenu Nišvilu dok je Gut istovremeno i dirigovao orkestrima sa postamenta iz publike i svirao trubu. S obzirom da nisi mogli da stanu svi na jednu binu, muzičari su nastupili istovremeno na obe bine, a takav nastup do sada nije viđen na Nišvilu.Zajedno sa muzičarima svirao je i Lari Vučković,  jedan od najpoznatijih džez pijanista sa ovih prostora i ovogodišnji dobitnik nagrade Nišvila za životno delo, koji je pre nastupa izveo numere Djuk Elingtona - "Prelude to a kiss" i "Karavan" - sa čijim je orkestrom svojevremeno nastupao. Prava džez pikanterija bio je trenutak kada su Lari i Stjepko zajedno zasvirali, i dobili aplauz i ovacije iz publike.

Po tradiciji, Nišvil je otpočeo svirkom niških džezera a ove godine ta čast je pripala bendu "Jayus Jazz" iz Niša. U nastavku večeri nastupa  izraelski sastav Yossi Fine & Ben Aylon Trio koji se u biografiji može pohvaliti saradnjom sa Dejvidom Bouvijem, sa kim je svirao vođa grupe, basista Josi Fajn.

Nakon njih nastupa Dejvid Marej u pratnji džez muzičara iz Italije "Lydian sound orchestra" a zvezda večeri je soul saksofonista Maceo Parker. U završnici večeri nastupiće i britanski sastav "Dat Brass".

Mejsiju Parkeru, koji je godinama sarađivao sa "kumom" fanka Džejms Braunom večeras je uručena nagrada festivala Nišvil "Šaban Bajramović" za fuziju džeza sa drugim pravcima. Nagradu je uručio direktor Nišvila Ivan Blagojević. 

- Šaban je bio opčinjen Džejms Braunom, želeo je da liči na njega tako da ove godine Gran pri festivala, nagrada "Šaban Bajramović" zasluženo ide u ruke Mejsija Parkera, rekao je Blagojević. Parker se zahvalio na priznanju. 

- Hvala Vam, sve je u ljubavi, rekao je Parker a onda je usledila žestoka fank svirka.


PROČITAJTE I:

BOB GELDOF NASTUPA NA NIŠVILU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.