Muzika
muzika/23.02.2023.

Filharmonijska Toska pod svećama

muzika
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Filharmonijski spektakl, čuvena opera Toska, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, biće izvedena pod svećama na sceni Kolarca, u petak 24. februara od 19 časova. Pored vrhunske međunarodne podele kao što su Elizabet Tajge, Eduardo Aladren i Mandla Mnedebele, u pripremi ovog poduhvata učestvuje oko 200 ljudi, kako na sceni tako i iza nje.

Tri čina i 357 stranica jedne od najlepših operskih partitura, Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju sa velikom strašću. Publiku očekuje scenska ekstravagancija i redak kuriozitet - režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800 tako što će filharmonijska predstava biti osvetljena samo svećama. Galerije Kolarca postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu. 

Pripreme pred fascinantni nastup Beogradske filharmonije / Više fotografija u gornjoj galeriji

"Beogradska filharmonija ima moje ogromno poštovanje zbog svoje posvećenosti, brzine i želje da uči i napreduje. U rekordnom roku smo pripremili ovu krunu operske literature koja je novitet u repertoaru orkestra. Filharmonijska Toska će biti spektakularni događaj, najpre jer je izvodi najbolji orkestar u zemlji, zatim zbog međunarodne podele uloga koja je prvorazredna, uz efektnu scenografiju koja će naterati publiku da tri čina prati bez daha, tako da uopšte nije čudno da je naša koncertna predstava potpuno rasprodata", kaže šef-dirigent Gabrijel Felc.

Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na ljubavnu priču Toske sa slikarom Kavaradosijem, dominantan je politički zaplet iz doba Napoleonove okupacije. Popularnost Toske leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatlјivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orgulјama, ali i zvucima topova.

Pored soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandle Mndebelea u ulozi barona Skarpije, tu su i Nikola Basta (Ćezare)Mihailo Šljivić (crkvenjak)Siniša Radin (Spoleta)Branislav Stankov (Šarone)Milan Obradović (stražar)Lenka Maksimović (pastir) kao i dva hora – meštoviti hor RTS-a i Kolibri.

U produkciji najekskluzivnijeg događaja koncertne sezone učestvuje preko 200 ljudi. Od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja će biti prisutna prema protokolu o zaštitnim merama.


PROČITAJTE I:

POČINJE DIGITALNA ERA MILANSKE SKALE

PREMIJERA: PARLA PIU PIANO TAMARE RAĐENOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.