Muzika
muzika/20.02.2023.

Čuvena Toska u Beogradskoj filharmoniji

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Cover foto: Marko Đoković

 

Najekskluzivniji događaj sezone, čuvena opera Toska u produkciji i izvođenju Beogradske filharmonije zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazana je za petak, 24. februara na Kolarcu od 19 časova. Ulaznice za ovaj nesvakidašnji događaj i filharmonijski iskorak u operski žanr, kompletno su rasprodate.

Uz grandiozni poduhvat koji pravi zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i rediteljem Aleksandrom Nikolićem, Beogradska filharmonija najavljuje posebni scenski spektal i pretvaranje Velike sale Kolarčeve zadužbine u ekstravagantnu opersku scenu.

Elizabet Tajge / Foto: Marko Đoković

Publika će imati prilike da čuje sjajnu međunarodnu podelu – soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandlu Mndebela u ulozi barona Skarpije, umesto ranije najavljenog Željka Lučića. Drag filharmonijski prijatelj sa kojim je često orkestar nastupao, nedavno je morao da otkaže svoje učešće u ovom izvođenju:

"Svet operske muzike je danas veoma kompleksan i turbulentan sa puno preklapajućih angažmana u postkovid svetu koji se tek oporavlja od pandemijskih potresa. Zato sam, na moju ogromnu žalost ovog februara sprečen da uživam u radu sa filharmonijskim orkestrom i izvođenju pred omiljenom publikom. Međutim siguran sam da će beogradska Toska biti fantastična i jedva čekam narednu priliku da se sretnem sa Beogradskom filharmonijom i našom zajedničkom publikom", izjavio je Željko Lučić, a u ulozi surovog barona Skarpije, Filharmonija predstavlja nagrađivanog baritona Mandlu Mndebelea, člana ansambla Teatra Dortmund.

Mandla Mndebele / Foto: Promo

Rim, sa svojim istorijskim lokalitetima, mesto je dešavanja Pučinijeve opere Toska. Ljubav, požuda, ubistvo i politička intriga su elementi ove drame koja počinje i završava se u roku od 24 sata. U centru pažnje je temperamentna operska pevačica Florija Toska. Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na njenu lјubavnu priču sa slikarom Marijom Kavaradosijem, paralelni, politički zaplet zapravo predstavlјaju istorijski događaji iz doba Napoleonove okupacije koji govore o borbi italijanskog naroda za slobodu. 

Eduardo Aladren / Foto: Alla Rodionova

U muzičko-scenskom izvođenje opere koje uključuje i najpoznatije arije kao što su "Vissi d'arte" i "E lucevan le stele", pod vođstvom Gabrijela Felca, učestvuju i dva hora – mešoviti hor RTS-a i Kolibri.


PROČITAJTE I:

PREMIJERA: PARLA PIU PIANO TAMARE RAĐENOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.