Muzika
muzika/20.11.2018.

Filharmonija svira tehno

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Marko ĐokovićŠef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija prave koncertnu tehno žurku, u petak 23. novembra (Kolarac, 20 od časova).

Centralno delo na programu je kompozicija „Ludnice" Tomasa Adeza, koja publiku vodi u atmosferu mračnog tehno kluba. Uvod u ovu žurku je „Mala noćna muzika" Mocarta, a potom nastup Sergeja Krilova, jednog od najboljeg violiniste sveta. 

Ludnice" savremenog britanskog autora Tomasa Adeza, odvode nas na mračnu stranu kraja 20. veka  život u megalopolisima i tehno žurke u velikim klubovima, sa svim porocima koji ih prate. Šef-dirigent Gabrijel Felc, priprema za filharmonijsku publiku nešto sasvim posebno – održaće veliko koncertno predavanje.

„Na samom koncertu govoriću o 'Ludnicama' i uoči svakog stava objasniću kroz konkretne primere šta je kompozitor želeo muzikom da kaže. Kao šef-dirigent ovog odličnog orkestra, smatram da je veoma važno da ne izvodimo samo muziku iz prošlosti. Bar jednom godišnje želim publiku da odvedem na uzbudljivo putovanje kroz fantastične primere iz savremene muzike, a verujem da će se ovo delo izvoditi i za sto godina", rekao je Gabrijel Felc. Tehno stav ove kompozicije - „Ecstasio", biće poslastica i za ljubitelje TV serija koji će ga prepoznati iz popularnog „Mocarta u džungli". Dok je radio na orkestraciji ovog stava, kompozitor je doživeo je napad panike, uz simptome slične onima koje izaziva upotreba ekstazija, misleći da preživlјava srčani udar. U izvođenju ove neobične kompozicije, perkusionisti Beogradske filharmonije će pogotovo imati puno posla – pored uobičajenih udaraljki, oni će svirati na kravljim zvonima, konzervama, lavorima, loncima, a koristiće noževe i viljuške. 


PROČITAJTE I: 

DECENIJA BEZ BERGMANA

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


U neobičnoj kombinaciji sa „Ludnicama", najpopularnija Mocartova kompozicija „Mala noćna muzika" i Drugi koncert za violinu i orkestar Prokofjeva sa maestralnim virtuozom Sergejom Krilovim, pozivaju slušaoce na istraživanje mračne strane filharmonijskog ciklusa Mrakobes.

Radoznala publika može kupiti 100 ulaznica za stajanje sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na biletarnici Kolarca.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box