Književnost
književnost/22.01.2019.

Uručena NIN-ova nagrada Tabaševiću

književnost
  • Printscreen / RTS
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaPiscu Vladimir Tabaševiću sinoć je uručena književna nagrada nedeljnika NIN za roman "Zabluda svetog Sebastijana", u kome glavni junak prebira po sećanjima i suočava se sa ratnim iskustvom iz devedesetih godina sa prostora bivše Jugoslavije.

Tabaševiću je pripala nagrada od milion dinara, a glavni uradnik NINa Milan Ćulibrk kazao da je taj nedeljnik rešio da vrati Ministarstvu kulture i informisanju donaciju od 150.000 dinara koja je trebalo da bude uručena dobitniku.

"Može da se konstatuje da je suficit u budžetu za prošlu godinu veći za 150.000 dinara zahvaljujući NIN-u", rekao je Ćulibrk i dodao da će se nagrade od sada dodeljivati na dan kada je izašao prvi broj tog nedeljnika.

Konstatujući da su ministri i predsednica vlade "opravdano odsutni", Ćulibrk je poručio je da će NIN nastaviti da poštuje standarde novinarstva i da neće biti "ni opozicioni ni režimski", već profesionalan, ali da je u dnašnjoj Srbiji "nekima i to mnogo".

Tabašević je, po uručenju priznanja u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, rekao da mu je jedan od književnih uzora bio Miloš Crnjanski.

Napomenuvši da potiče iz Mostara i da dolazi iz porodice mešovitog etničkog porekla, Tabašević je istakao da će nastaviti da u književnom radu ispituje jezik na kome je rastao i da se bavi njegovim posebnostima.

Odlomke iz nagrađenog romana "Zabluda svetog Sebastijana" čitao je glumac Tihomir Stanić, a nagradu je Tabaševiću uručio predsednik žirija Zoran Paunović.

Nedeljnik NIN je dodelio i nagradu za ličnost godine, koja je ove godine pripala osnivaču izdavačke kuće "Kontrast" Vladimiru Manigodi za finansijsku podršku unapređenju palijativne nege u Srbiji.

Njemu je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik priznanja NIN za ličnost godine Igor Jurić.


PROČITAJTE I:

GOJKU BOŽOVIĆU KOČIĆEVO PERO

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

DEJAN ATANACKOVIĆ - REČI U SLIKAMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box