Književnost
književnost/22.01.2019.

Uručena NIN-ova nagrada Tabaševiću

književnost
  • Printscreen / RTS
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaPiscu Vladimir Tabaševiću sinoć je uručena književna nagrada nedeljnika NIN za roman "Zabluda svetog Sebastijana", u kome glavni junak prebira po sećanjima i suočava se sa ratnim iskustvom iz devedesetih godina sa prostora bivše Jugoslavije.

Tabaševiću je pripala nagrada od milion dinara, a glavni uradnik NINa Milan Ćulibrk kazao da je taj nedeljnik rešio da vrati Ministarstvu kulture i informisanju donaciju od 150.000 dinara koja je trebalo da bude uručena dobitniku.

"Može da se konstatuje da je suficit u budžetu za prošlu godinu veći za 150.000 dinara zahvaljujući NIN-u", rekao je Ćulibrk i dodao da će se nagrade od sada dodeljivati na dan kada je izašao prvi broj tog nedeljnika.

Konstatujući da su ministri i predsednica vlade "opravdano odsutni", Ćulibrk je poručio je da će NIN nastaviti da poštuje standarde novinarstva i da neće biti "ni opozicioni ni režimski", već profesionalan, ali da je u dnašnjoj Srbiji "nekima i to mnogo".

Tabašević je, po uručenju priznanja u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, rekao da mu je jedan od književnih uzora bio Miloš Crnjanski.

Napomenuvši da potiče iz Mostara i da dolazi iz porodice mešovitog etničkog porekla, Tabašević je istakao da će nastaviti da u književnom radu ispituje jezik na kome je rastao i da se bavi njegovim posebnostima.

Odlomke iz nagrađenog romana "Zabluda svetog Sebastijana" čitao je glumac Tihomir Stanić, a nagradu je Tabaševiću uručio predsednik žirija Zoran Paunović.

Nedeljnik NIN je dodelio i nagradu za ličnost godine, koja je ove godine pripala osnivaču izdavačke kuće "Kontrast" Vladimiru Manigodi za finansijsku podršku unapređenju palijativne nege u Srbiji.

Njemu je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik priznanja NIN za ličnost godine Igor Jurić.


PROČITAJTE I:

GOJKU BOŽOVIĆU KOČIĆEVO PERO

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

DEJAN ATANACKOVIĆ - REČI U SLIKAMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box