Književnost
književnost/20.03.2024.

Savremena čitanja Apokalipse

književnost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Razgovor o knjizi "Savremena čitanja Apokalipse", u izdanju Agape knjige i Instituta za studije kulture i hrišćanstva, sa blagoslovom Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija biće održan u četvrtak, 21. marta 2024. godine, u 19 časova u Parohijskom domu Hrama Svetog Save,  Krušedolska 2 u Beogradu.

Cilj razgovora je da se ponovo osvetli drevni hrišćanski tekst Apokalipse ili Otkrivenja, u vreme kada svet suočava sa različitim apokaliptičnim scenarijima, globalnim krizama, pandemijama i ratovima.

U razgovoru učestvuju Danijela Marković, predsednica Upravnog odbora Instituta za studije kulture i hrišćanstva, Aleksandar Gajšek, direktor izdavačke kuće Agape knjiga, dr Vladan Tatalović, vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, i dr Davor Džalto, redovni profesor Univerzitetskog koledža u Stokholmu i predsednik Instituta za studije kulture i hrišćanstva.

Knjiga "Savremena čitanja Apokalipse" donosi tekst Otkrivenja u prevodu Emilijana Čarnića, kao i radove savremenih domaćih i inostranih autora iz različitih disciplina koji osvetljavaju pojedine aspekte Apokalipse ili analiziraju druga dela nastala pod uticajem Otkrivenja ili nekih njegovih motiva.

Pored uvodnog teksta priređivača knjige, Davora Džalta i Danijele Marković, knjiga donosi i sledeće tekstove:

"Otkrivenje i otkrivenja" Vladana Tatalovića
"Bivajući i viđenja: ontologija Jovanovog Otkrivenja u prizmi ipostatične filosofije" Gorazda Kocijančiča
"Odjeci vizije Novog Jerusalima u distopijskoj književnosti: Mi Jevgenija Zamjatina" Monje Jović
"Svet kao pepelna predstava: Apokalipsa u romanu Put Kormaka Makartija" Kristijana Olaha
"Završetak Otkrivenja (Otk 22:1–5)" Margaret Barker
"Ω i A" Davora Džalta.

Ova značajna knjiga predstavlja dragocen doprinos razumevanju Apokalipse i njene relevantnosti u savremenom kontekstu. Svi zainteresovani su pozvani da prisustvuju razgovoru i da se pridruže diskusiji o ovom važnom delu biblijske literature i njegovom tumačenju u svetlu savremenih događaja i misli.


PROČITAJTE I:

ROMAN "EPITAF ZA GLUMCA" LJUBICE KUBURE PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM

O KNJIŽEVNOSTI I VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.