Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/26.03.2019.

Čačanska biblioteka dobila svoju zgradu

književnost
  • Ministarstvo kulture i informisanja
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u Čačku, koja je osnovana pre 170 godina, prvi put je dobila svoju zgradu čija je površina 3.500 kvadrata.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je na otvaranju da će nova zgrada Gradske biblioteke biti najmodernija i najveća zgrada javne biblioteke u Srbiji, sa 3.500 kvadrata prostora na tri nivoa i četvrtim ispod zemlje.

"Ujedno, ovo je nakon 1990. godine prva potpuno nova zgrada gradske matične biblioteke u Srbiji", rekao je Vukosavljević i dodao da je Ministarstvo kulture i informisanja pomoglo u opremanju čačanske biblioteke.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović predao je simboličan ključ nove zgrade direktoru Gradske biblioteke Bogdanu Trifunoviću.

Trifunović je najavio da će u Biblioteci biti otvoren Muzej poezije koji će čuvati gradju sa 55 održanih manifestacija "Disovo proleće" koje Biblioteka organizuje svake godine u čast poezije Vladislava Petkovića Disa čije ime nosi.

U okviru te manifestacije Biblioteka dodeljuje i Disovu nagradu za celokupno pesničko stvralaštvo kao i Nagradu Mladi Dis za prvu neobjavljenu zbirku poezije.Na otvaranju nove zgrade Gradske biblioteke u Čačku govorio je pisac Vladan Matijević, koji je istakao da su "biblioteke mesto za lečenje duše".

Direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković uručio je Biblioteci u Čačku, povodom otvaranja nove zgrade, 1.200 novih knjiga poklon Narodne biblioteke Srbije.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" matična je biblioteka za Moravički okrug. Najstarija je gradska ustanova kulture u Čačku, a prvo čačansko čitalište osnovano je davne 1848. godine.


PROČITAJTE JOŠ:

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Najavljen je predstojeći 13. Međunarodni novosadski književni festival, od 26. do 28. avgusta, na kome će učestvovati 100 pisaca, prevodilaca i muzičara, kako stranih, tako i domaćih.

Gosti festivala biće mađarski pesnici, kao i Sara Hou, dobitnik ugledne Eliotove nagrade, Žan Luk Depa, dobitnik nagrade „Artur Rembo” i predsednik francuskog PEN-a, kao i španski pesnik Eduardo Moga.

Izgradnja nove zgrade Biblioteke započela je 2017. godine, a izgradnju je finansirala lokalna samouprava Čačka iz gradskog budžeta sa 145 miliona dinara.

Biblioteka ima oko 130.000 knjiga i časopisa koje su smeštene na policma ukupne dužine dva kilometra. Ova gradja i oprema ukupne težine 100 tona preseljeni su od 14. januara do 6. februara.

Poseduje dečje odeljenje, naučno, pozajmno za odrasle, zavičajno, odeljenje za digitalizaciju, za obradu knjiga i knjigoveznicu.

Nova zgrada Biblioteke ima i nekoliko konferencijskih sala, više čitaonica, galerijski prostor, odeljenje za mlade, dvorište za programe na otvorenom, kafe-knjižaru, elektronsku čitaonicu, sobu legata, besplatan internet u celoj zgradi.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.