Film
film/25.01.2019.

Preminuo Dušan Makavejev

film
  • Naxi radio
Autor fotografije:

Kaleidoskop media
Proslavljeni i svojevremeno zabranjivani filmski reditelj Dušan Makavejev, jedan od glavnih protagonista crnog talasa na prostoru bivše Jugoslavije, preminuo je danas u Beogradu u 87. godini.

Rođen 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić, prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao psihologiju i filmsku režiju. Pedesetih godina jedan je od najistaknutijih kinoklubaša, kada nastaju njegovi prvi filmski uradci među kojima i horor „Pečat“ (1956) u kojem igra Jovan Ćirilov.

Ljubavni slučaj  ili tragedija službenice P.T.T. / Foto: Kinoteka

Na planu dugometražnog filma debitovao je 1965. godine sada već potvrđenim klasikom, filmom Čovek nije ’tica, a usledila su sledeća ostvarenja: Ljubavni slučaj  ili tragedija službenice P.T.T., Nevinost bez zaštite, WR: Misterije organizma, Sweet Movie, Montenegro, Koka-kiola kid, Manifesto, Gorila se kupa u poodne, Rupa u duši. Uzeo je udela i omnibusima Nedostaje mi Sonja Heni i Danske piger viser alt,  filmu iz 1996. godine koji predstavlja poslednju stavku u rediteljskom delu njegovog opusa.

Ovaj prvi je bio bunkerisan 16 godina (od 1971. do 1987.) dok je „Slatki film“ bio nekoliko godina zabranjen i u Velikoj Britaniji. Antologijski su i filmovi „LJubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967) i „Nevinost bez zaštite“ koji je osvojio Srebrnog medveda i nagradu međunarodne kritike. O opusu Dušana Makavejeva napisane su brojne knjige, a Raša Popov je njegovom talentu posvetio i pesmu.

Iz filma Čovek nije ‘tica (1965) / Foto: Kinoteka

Makavejev je koristio neuobičajene metode subverzije, utemeljene u filmskom jeziku koji izaziva nelagodu establišmenta. Osnovni motiv njegovih filmova bila je borba za slobodu pojedinca, borba protiv totalitarizma i protiv apsurda, ali i borba samog autora za slobodu autorskog izraza.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda“ koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

¶ FILM O PEPEU MUHIKI NA FESTU ¶

Na predstojećem, 47. Festu premijerno će biti prikazan dokumentarni film Slučaj Makavejev Gorana Radovanovića koji ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno je fokusiran na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film “W.R. Misterije organizma” bude nezvanično zabranjen. Okosnica filma su četiri audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure.Iako zvanično nikad nije bio zabranjen i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, film “
W.R. Misterije organzma” prikazan je u Jugoslaviji tek 1988.

Makavejev je imao problema i sa stranim producentima, pa je tako u Francuskoj imao i suđenje zbog tužbe producenata filma “Sweet Movie” da ne snima ono što su oni mislili da treba, već po svojoj intuiciji, pa su smatrali da je njihov novac ugrožen. Želimir Žilnik tada je bio pozvan da posvedoči da je Makavejev uračunljiv i da ume da režira.

Prema pričanju Žilnika, Makavejev je na sudu izjavio da je on reditelj, umetnik i da ima pravo da traga, da osluškuje i posmatra svet oko sebe kako bi pronalazio najbolja rešenja za svoj film. Presuda je glasila: “Ovo je Francuska, zemlja Remboa i Lotreamona. Producent je taj koji ponekad dobija, ponekad gubi. U ovom slučaju dužan je da obezbedi Makavejevu da napravi ovaj film jer je Dušan Makavejev umetnik”, preneo je na Festivalu autorskog filma 2016. godine Srdan Golubović, povodom specijalne projekcije filma “Sweet Movie”, koji je nastao kao koprodukcija Francuske, Kanade i Nemačke.

¶ FEST: MILENA DRAVIĆ U POSLEDNJOJ ULOZI ¶

Za razliku od današnjih mladih autora, Makavejev je, kako je svojevremeno rekao, pravio filmove koji su bili toliko jeftini da niko nije mogao da ga mrzi i ni kod koga nije konkurisao.

“Filmovi su zabava za svakoga. U bioskopu smo svi isti. Postojbina filma je najjeftinija zabava. Nekada ste za pet centi mogli da uđete u bioskop u Njujorku. Samo da se ogrejete... Voleo bih da, kada govorimo o filmu, ne zaboravimo i tu vulgarnu stranu života”, rekao je Makavejev na 40. Festu, na promociji knjige “Teror i radost” koju je australijska autorka Lorejn Mortimer posvetila njegovim filmovima.

Iz filma “W.R. Misterije organzma” (1971) Foto: Kinoteka

Makavejev je govorio da film mora da bude zabava, jer mora da ima gledaoce da bi se isplatio. “Film mora da bude svima razumljiv, pa i ako ga svi ne razumeju, važno je da su se dobro zabavili... Da bi film mogao da se gleda, mora da ima dobru sliku, dobre glumce i dinamiku. Može da bude i glup, ali to mora da ima”, rekao je Makavejev, dodajući da se filmovi prave za gledaoca od 12 godina i da “film nema posao da bude kvalitetan, već da se dobro proda, kao povrće na pijaci”.

“Ja nisam prodavac, ali u takvom sam poslu. Vrlina kvalitetnog umetnika je da napravi film koji će svi da gledaju. A ono što ja radim je neki šlag”, rekao je Makavejev, koji ima iza sebe i niz scenarija koji nisu mogli da budu urađeni.

Osim kao reditelj i scenarista, delovao je i kao autor teorijskih i analitičkih tekstova iz oblasti filma i filmske umetnosti, urednik knjiga.

U Muzeju Kinoteke će u ponedeljak, 28. januara biti prikazani „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (u 18 časova) i „WR: Misterije organizma“ (u 20.30). Kinoteka će u februaru prirediti veliku retrospektivu Dušana Makavejeva.


PROČITAJTE I:

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ

STVORENI SMO ZA LJUBAV, SMRT NIJE KONAČNA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.