Film
film/1.01.2020.

Izložba „Kino oko“ u Kinoteci

film
  • Jelena Jelača
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Jelena JelačaU saradnji sa galerijom X Vitamin iz Beograda, u Jugoslovenskoj kinoteci u toku je izložba slika „Kino oko“ Jelene Jelače. 

Autorka izložbe inspirisana je remek delima domaće kinematografije, koja predstavljaju značajnu odrednicu u kreiranju ne samo individulnog identiteta, već i kolektivnog duha na ovim prostorima. Izložba će biti otvorena do 13. januara 2020. godine.U toku trajanja izložbe Jugoslovenska kinoteka organizovaće, kao prateći program, besplatne projekcije filmova u Maloj sali u Uzun Mirkovoj 1. Za većinu će ovo biti drago podsećanje na filmove koje su voleli, uz koje su odrastali i sazrevali, dok će generacijama mladih koji su rođeni osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka predstavljati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima domaćeg filma.Birajući pojedine kadrove i interpretirajući ih u medij slike na platnu/papiru, Jelena Jelača se upušta u jedan kvalitativno drugačiji vid istorizacije/arhiviranja. Subjektivnost koja izostaje u standardnom procesu izrade dokumentacije, ovde je od ključnog značaja.„Njene slike su tu da nam ukažu na mogući način promišljanja jedne epohe ili perspektivu tumačenja jednog vremena. Ako se složimo da je diskontinuitet (od istorijskog, preko estetičkog, pa do moralnog) jedna od karakteristika tog prošlog vremena, onda ova izložba upravo toj prošlosti daje retku mogućnost da bude stavljena u vrlo precizan kontekst kinematografije zemlje koja više ne postoji, a sve da bi se ta prošlost promislila na drugačiji način i postala podsetnik na ono sto smo nekada, možda bili i na ono sto smo, ipak, mogli da postanemo". (Aleksandra Zdravković, iz teksta kataloga izložbe).


Prateće projekcije filmova u januaru 2020.

Petak, 3. 1.
20:00 JOVANA LUKINA (JUG, 1979)
Uloge: Merima Isaković, Bogoljub Petrović
Režija: Živko Nikolić

Subota, 4. 1.
20:00 UNA (JUG, 1984)
Uloge: Sonja Savić, Rade Šerbedžija
Režija: Miša Radivojević

Nedelja, 5. 1.
20:00 TAJVANSKA KANASTA (JUG, 1985)
Uloge: Boris Komnenić, Neda Arnerić
Režija: Goran Marković

Sreda, 8. 1.
20:00 LEPOTA POROKA (JUG, 1986)
Uloge: Mira Furlan, Milutin Karadžić
Režija: Živko Nikolić

Četvrtak, 9. 1.
20:00 DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN (JUG, 1987)
Uloge: Žarko Laušević, Srđan Todorović
Režija: Miroslav Lekić


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

48. FEST U ZNAKU BEKIMA FEHMIJUAPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.