Film
film/4.06.2019.

70 godina Kinoteke

film
  • Kinoteka
  • Kinoteka
  • Kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 

Povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke, na Dan Kinoteke – 6. juna biće otvoreno 21. izdanje Festivala nitratnog filma prikazivanjem ostvarenja Orsona Velsa koji je sniman u bivšoj Jugoslaviji, i dodeljena priznanja Kinoteke.

Kako je najavio direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, ove godine Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti na svečanosti 6. juna u sali Makavejev dobiće Srđan Karanović, Lordan Zafranović, Goran Paskaljević, Goran Marković i Rajko Grlić.

Prethodno će publika u sali biti u prilici da se priseti svih 70 godina postojanja Kinoteke, od nastanka 1949. do 2019. godine. Biće to svojevrsna šetnja rečju i slikom kroz istoriju, poduhvate, priču o našim međunarodnim uspesima, o uspesima i izazovima na domaćem terenu, o svim ključnim trenucima koji su obeležili funkcionisanje naše institucije, najavio je Pantelić.

To je, kako je rekao, samo početak proslave, jer će cela druga polovina 2019. godine biti u znaku jubileja. Tako će 26. septembra javnosti biti predstavljena sveobuhvatna monografija o prvih 70 godina rada Jugoslovenske kinoteke, a 25. oktobra i nova stalna postavka.

U okviru Festivala nitratnog filma, a i kao svojevrstan način obeležavanja jubileja, 7. juna biće održan panel na temu očuvanja filmskog kulturnog nasleđa pod nazivom „Izazovi digitalne restauracije filmova na prostoru bivše Jugoslavije“, koji će za istim stolom okupiti čelne ljude svih kinoteka u eks-ju regionu. To su Filmski arhiv Republike Slovenije, Slovenska kinoteka, Hrvatski filmski arhiv, Kinoteka Bosne i Hercegovine, Crnogorska kinoteka, Kinoteka na Makedonija i Jugoslovenska kinoteka kao srpski filmski arhiv.

Na otvaranju Festivala nitratnog filma biće prikazana napokon završena „Druga strana vetra“ (2018) u režiji Orsona Velsa, koji je bio i scenarista sa glumicom i svojom životnom partnerkom Ojom Kodar.

„Čast nam je da prikažemo ovo delo velikana svetske kinematografije, čija je premijera bila u Veneciji, a Kinoteka je ljubaznošću Netfliksa dobila priliku za ekskluzivnu bioskopsku projekciju“, rekao je Pantelić, dodavši da je film sniman 70-ih godina na Jadranskom moru, u blizini Hvara, ali Vels nije uspeo da ga montira. Kompanija Netfliks i producenti Frenk Maršal i Filip Jan Rajmza, uz pomoć reditelja i glumca u filmu Pitera Bogdanoviča, došli su do negativa i dovršili film prateći autorove zamisli.

Upravnik Arhiva kinoteke i umetnički direktor Festivala nitratnog filma Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da se 21. izdanje festivala održava od 6. do 16. juna pod sloganom „70 filmova za 70 godina“.

Festival tradicionalno počinje 6. juna na dan održavanja prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu – u kafani „Zlatan krst“ u Beogradu 1896. godine. Tokom deset dana publika će videti ostvarenja iz oko trideset svetskih filmskih arhiva, kinoteka i srodnih institucija, a festival će ugostiti oko 40 uglednih gostiju.

„Program je više nego reperezentativan i zanimljiv. Obuhvata filmove različitih žanrova, od postanka kinematografije do početka sedamdesetih godina prošlog veka“, istakao je Erdeljanović, te naveo neka od velikih rediteljskih imena – Ernst Lubič, Viljem Diterle, Georg Vilhelm Pabst, kao i Dziga Vertov, Dino Rizi, František Vlačil, Frenk Borzejdž, Evald Andre Dipon, Mario Soldati, Kendži Mizoguči…

Biće prikazani „Tajna Abea X/Iza oltara“ (1927), „Zabranjeni raj“ (1924), „Fado, istorija jedne pevačice“ (1948), „Tajanstvene dubine“ (1949) i drugi.

Erdeljanović je najavio i tradicionalni program starih, retkih i do sada nepoznatih ostvarenja o Srbiji i Jugoslaviji. Među njima je restaurisani dokumentarac „Svečana poseta kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije Crnoj Gori i Dalmaciji“, u režiji Koste Novakovića.

Zahvaljujući Gosfiljmofondu – Ruskoj kinoteci, Kraljevskoj kinoteci iz Belgije i Makedonskoj kinoteci, biće prvi put prikazani „1914/1915/1916: Srpska vojska nastavlja put u otadžbinu“ (1916), „Pobeda Istočne armije“ (1918), „Od Save do Vardara“ (1931).

Prvi put uvršten je i format trake devet i po milimetara. Reč je o amaterskim filmovima iz međuratnog razdoblja. Mnoge  bogate porodice snimale su svoje proslave i društvena okupljanja, pa će se na velikom platnu pojaviti Slobodan Jovanović, Isidora Sekuluć, Geca Kon i druge značajne ličnosti.

U okviru Festivala biće i pratećih programa: nekoliko okruglih stolova o zaštiti filmskog kulturnog blaga i saradnji u digitalizaciji i prezentaciji tih dela, kao i promocije značajnih knjiga i aktuelnih DVD izdanja filmova vezanih za istoriju filma, a 14. juna biće predstavljena knjiga o Velimiru Bati Živojinoviću.

Projekcije i programi će se održavati u obe sale Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj 11 i u Uzun Mirkovoj 1.

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović saopštio je da će i letnji repertoar Kinoteke biti u znaku jubileja i da će od kraja juna do početka septembra biti prikazano 70 domaćih i 70 stranih filmova, a ka poklon publici, projekcije domaćih filmova od 18 sati biće besplatne.

I kupci junskog broja časopisa „Kinoteka“, koji izlazi 6. juna, dobiće poklon – jedno od DVD izdanja Kinoteke.

Vujović je saopštio da je Kinoteka upravo obaveštena da će predstojeći festival Il Cinema Ritrovato u Bolonji, koji važi za kinotečki Kan, prikazati restaurisanu verziju filma „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.