Film
film/29.06.2022.

Jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Jubilarni 50. "Sofest" biće održan od 4. do 10. jula u Sopotu gde će biti prikazano 27 filmova u okviru takmičarske konkurencije, od kojih dva premijerno, a na otvaranju će biti otkriven spomenik glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću.

Ovogodišnji dobitnici festivalske nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti su glumica Tanja Bošković, scenograf Milenko Jeremić, reditelj Zdravko Šotra i scenarista i reditelj Dušan Kovačević.

"Povodom jubileja odlučeno je da izuzetno dodelimo četiri ''Statuete slobode'' za ogromne doprinose filmskoj umetnosti i tako ovekovečimo grandiozna dela četvoro velikih umetnika. Ovakva umetnička reprezentacija činila bi veliku čast i mnogo većim kinematografijama i kulturama", rekao je umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu Aleksandar Avramović.

Pored dodele "Statueta slobode" na otvaranju Festivala biće svečano otkriven i spomenik Živojinoviću (1933-2016), vajara Ranka Jankovića i Livnice Jeremić, ispred zgrade Centra za kulturu Sopot, u kojoj se održava festivalski program.

"Neće proći mnogo vremena, a mladi, i ne samo mladi, će zakazivati sastanke na klupi kod Bate", rekao je Avramović.

Na "Sofestu" će 5. jula premijeru imati debitantski film "Usekovanje" reditelja Siniše Cvetića, portret jedne porodice, u kojoj se roditelji razvode a sin "crna ovca" krije da je narkoman, gde igraju Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Mario Grabež i drugi.

Slovenačko-srpska koprodukcija "Svemir među nama", rediteljke Rahele Jagrič Pirc, omladinski film o odrastanju u kome igraju Ivo Barišić, Kolja Čilima Budišin, Jakob Cilenšek i drugi imaće premijeru 10. jula.

Na otvaranju će biti prikazan film "Toma" Dragana Bjelogrlića o pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a među ostalim filmovima na festivalu su Kovačevićeva drama "Nije loše biti čovek", "Opkoljeni" reditelja Milosava Savića o borbi četničkog komandanta Nikole Kalabića sa Nemcima 1942. godine i komedija "Ne igraj na Engleze", u kojoj je poslednju ulogu ostvario glumac Marko Živić (1972-2021). 

U konkurenciji za nagrade su, između ostalih, i "Pucnji u Marseju", "Kelti", "Zlatni dečko", "Mrak", "Heroji", "Bilo jednom u Srbiji" i "Leto kada sam naučila da letim", na zatvaranju će biti prikazan "Južni vetar 2 - ubrzanje" sa Milošem Bikovićem, a žiri čine glumci Snežana Bogdanović i Andrej Šepetkovski i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radenko Ranković. 

Predstavnik Centra beogradskih festivala (Cebef) Petar Alempijević istakao je da u Sopotu "ko je propustio u bioskopu i na televiziji filmove iz prethodnih godinu dana na jednom mestu može bukvalno da vidi sve". 

"Sofest" organizuju Centar za kulturu Sopota i Cebefa, uz podršku Grada Beograda i opštine Sopot.


MOŽDA VAS ZANIMA:

STO SRPSKIH FILMOVA PROGLAŠENI ZA KULTURNO DOBRO

DVE DECENIJE BEZ BATE STOJKOVIĆA

ČAROBNA MELANHOLIJA NEDE ARNERIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.