Film
film/29.06.2022.

Jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Jubilarni 50. "Sofest" biće održan od 4. do 10. jula u Sopotu gde će biti prikazano 27 filmova u okviru takmičarske konkurencije, od kojih dva premijerno, a na otvaranju će biti otkriven spomenik glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću.

Ovogodišnji dobitnici festivalske nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti su glumica Tanja Bošković, scenograf Milenko Jeremić, reditelj Zdravko Šotra i scenarista i reditelj Dušan Kovačević.

"Povodom jubileja odlučeno je da izuzetno dodelimo četiri ''Statuete slobode'' za ogromne doprinose filmskoj umetnosti i tako ovekovečimo grandiozna dela četvoro velikih umetnika. Ovakva umetnička reprezentacija činila bi veliku čast i mnogo većim kinematografijama i kulturama", rekao je umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu Aleksandar Avramović.

Pored dodele "Statueta slobode" na otvaranju Festivala biće svečano otkriven i spomenik Živojinoviću (1933-2016), vajara Ranka Jankovića i Livnice Jeremić, ispred zgrade Centra za kulturu Sopot, u kojoj se održava festivalski program.

"Neće proći mnogo vremena, a mladi, i ne samo mladi, će zakazivati sastanke na klupi kod Bate", rekao je Avramović.

Na "Sofestu" će 5. jula premijeru imati debitantski film "Usekovanje" reditelja Siniše Cvetića, portret jedne porodice, u kojoj se roditelji razvode a sin "crna ovca" krije da je narkoman, gde igraju Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Mario Grabež i drugi.

Slovenačko-srpska koprodukcija "Svemir među nama", rediteljke Rahele Jagrič Pirc, omladinski film o odrastanju u kome igraju Ivo Barišić, Kolja Čilima Budišin, Jakob Cilenšek i drugi imaće premijeru 10. jula.

Na otvaranju će biti prikazan film "Toma" Dragana Bjelogrlića o pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a među ostalim filmovima na festivalu su Kovačevićeva drama "Nije loše biti čovek", "Opkoljeni" reditelja Milosava Savića o borbi četničkog komandanta Nikole Kalabića sa Nemcima 1942. godine i komedija "Ne igraj na Engleze", u kojoj je poslednju ulogu ostvario glumac Marko Živić (1972-2021). 

U konkurenciji za nagrade su, između ostalih, i "Pucnji u Marseju", "Kelti", "Zlatni dečko", "Mrak", "Heroji", "Bilo jednom u Srbiji" i "Leto kada sam naučila da letim", na zatvaranju će biti prikazan "Južni vetar 2 - ubrzanje" sa Milošem Bikovićem, a žiri čine glumci Snežana Bogdanović i Andrej Šepetkovski i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radenko Ranković. 

Predstavnik Centra beogradskih festivala (Cebef) Petar Alempijević istakao je da u Sopotu "ko je propustio u bioskopu i na televiziji filmove iz prethodnih godinu dana na jednom mestu može bukvalno da vidi sve". 

"Sofest" organizuju Centar za kulturu Sopota i Cebefa, uz podršku Grada Beograda i opštine Sopot.


MOŽDA VAS ZANIMA:

STO SRPSKIH FILMOVA PROGLAŠENI ZA KULTURNO DOBRO

DVE DECENIJE BEZ BATE STOJKOVIĆA

ČAROBNA MELANHOLIJA NEDE ARNERIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box