Film
film/16.12.2019.

48. FEST u znaku Bekima Fehmijua

film
  • FEST
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / FESTSledeće godine navršava se prva decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije, Bekima Fehmijua. U sećanje na ovog velikana domaćeg glumišta, predstojeći, 48. FEST, održaće retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Bekim Fehmiju ostvario je preko 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i brojnim internacionalnim produkcijama. Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata (Avanturisti, 1971). Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde.

Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika. Jednu od najzapaženijih uloga u inostranstvu ostvario je u mini seriji “Odiseja” gde je glumio glavnu ulogu. 

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju naše kinematografije, i to najviše zbog uloge u jednom od ključnih filmova crnog talasa - Skupljači perja. Ovo ostvarenje Aleksandra Petrovića nagrađeno je Gran prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh domaćeg glumišta. Za ulogu Halil-bega u filmu "Roj" Miće Popovića nagrađen je na Festivalu u Puli, a miljenik publike bio je kao vaspitač Žarko u “Specijalnom vaspitanju” Gorana Markovića.Pozorište je bilo njegova velika ljubav, i upravo u pozorištu se njegova karijera simbolično i završila. 1987. tokom izvođenja predstave Fehmiju je išetao sa scene u znak protesta zbog zapaljive anti-albanske propagande koja je počela da se širi državom. 

Bio je jedna od retkih figura iz javnog života koja se pobunila protiv rastućeg nacionalizma i bratoubilačkih ratova, a svoj protest iskazivao je potpunim povlačenjem iz javnosti. Rođen kao Albanac u Sarajevu, odrastao na Kosovu, studirao u Beogradu, a radio širom Jugoslavije - Bekim Fehmiju bio je simbol Jugoslovenstva i čovek koga su bezrezervno voleli i poštovali u celoj Evropi.

2001. objavio je knjigu uspomena, “Blistavo i strašno”, a drugi deo knjige objavljen je posthumno 2012. Fehmiju je bio oženjen glumicom Brankom Petrić, sa kojom ima sinove Hedona i Uliksa, takođe poznatog glumca.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

FEST 2020: DŽON MALKOVIČ DOLAZI U BEOGRAD

SKUPLJAČI PERJA - 50 GODINA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.