Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/28.02.2017.

Ejmi Vajnhaus: Izložba u Londonu

vizuelne-umetnosti
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Jevrejski muzej u Londonu organizuje veliku izložbu u čast Ejmi Vajnhaus. To će biti prilika da se vide fotografije, instrumenti i lični predmeti koji su pripadali soul divi.

Britanska pevačica Ejmi Vajnhaus napustila je svet 23. jula 2011. godine i pridružila se Kurtu Kobejnu, Dženis Džoplin, Džimu Morisonu i ostalim muzičarima koji su umrli sa 27 godina. Šest godina od njenog odlaska, Jevrejski muzej u Londonu odaje poštu Ejmi velikom izložbom čije je otvaranje u martu.

Organizovana uz pomoć najbližih, izložba Ejmi Vajnhaus: Porodični portret predstaviće intimne predmete, porodične fotografije kao i instrumente koji su pripadali pevačici.

 „Ejmina porodica nam je ponudila pristup njenim ličnim stvarima kako bismo odali poštu njenoj strasti za muzikom, modom, sudokuom, Snupijem, Londonom i svojom porodicom“, saopštava muzej. „Ejmi je bila bliska s porodicom i bila je svesna jevrejskih korena i nasleđa.

Među predmetima koji će biti izloženi, moći ćete da vidite fotografije iz Ejminog porodičnog života – večere subotom uveče, njenog brata Aleksa i fotografije njene bake Sintije koju je obožavala.“

Ejmi Vajnhaus se proslavila 2006. godine albumom „Black to Black“ na kojem se soul džez i r&b mešaju do perfekcije i za koji je osvojila pet Gremi nagrada. Malo po malo, Ejmi zapada u spiralu autodestrukcije. Od problema sa bulimijom, alkoholizmom i toksikomanijom mogla je da pobegne samo kroz muziku.

Britanski reditelj Asif Kapadia snimio je film „Ejmi“, dirljiv i intenzivan dokumentarac u kojem je otkriven novi aspekt njene ličnosti.

Poslednji koncert Ejmi Vajnhaus bio je 18. juna 2011. godine u Beogradu. Nakon nešto više od mesec dana, 23. jula 2011. pronađena je mrtva u svojoj kući u Londonu. Kako je kasnije objavljeno, umrla je od trovanja alkoholom.

Pročitajte još:

Mekaslin - Bouvi je dao dublju dimenziju

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box