Muzika
muzika/15.05.2017.

YouTube na udaru muzičke industrije

muzika
  • Printscreen/YouTube
  • Printscreen/YouTube
  • Printscreen/YouTube
  • Printscreen/YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Asocijacija izdavačkih kuća BPI, koja promoviše britansku muziku saopštila  je da YouTube iskorišćava razliku između onoga što se zaradi od onlajn oglašavanja prikazivanjem muzičkih spotova i onoga što nađe put do džepova umetnika.

Kao poslednji primer naveli su da su muzičari zaradili više od prodaje vinila u 2016. godini, nego što im je YouTube platio za preglede njhovih muzičkih spotova.

Kao dodatna so na ranu, vest o beznačajnim vrednostima isplata usledila je samo dan nakon što su podaci pokazali da su Google i YouTube zaradili lavovski iznos od 10 milijardi funti, koliko je potrošeno na internet oglašavanje u Velikoj Britaniji prošle godine. BPI podaci pokazuju da prodaja vinila u Velikoj Britaniji raste već devet godina zaredom, sa prodajom od oko 3,2 miliona ploča – predvođena izdanjem “Blackstar”, poslednjim albumom Dejvida Bouvija (David Bowie) – i zaradom od 41,7 miliona za izdavačke kuće i umetnike. Za razliku od toga, muzički video-striming, kojim dominira YouTube, zaradio je samo 25,5 milona funti.

“YouTube holding kompanija (Google) ne može imati moto ‘Uradi pravu stvar’, a zatim platiti samo jednu sedminu onoga koliko ostale usluge striminga plaćaju. Pored toga, Google usmerava publiku na YouTube, koji obezvređuje muziku umetnika. To je dobitna kombinacija za njih, ali ogroman gubitak za muzičare”, rekao je Alen Kovač (Allen Kovac), koji je bio menadžer bendovima kao što su Bee Gees, Motley Crüe i Blondie.

YouTube je u decembru saopštio da je prošle godine platio više od milijardu dolara muzičkim industrijama širom sveta od oglašavanja koja se emituju uz video-snimke. YouTube tvrdi da generiše novac od “light” korisnika, koji se nikada ne bi pretplatili za plaćene muzičke servise, tako da je ovo novac koji lejbeli i umetnici ne bi inače videli. Takođe se navodi da postoji i zarada od identifikovanja i stavljanja reklama na aploude fanova, koji sada čine polovinu prihoda industrije od YouTube servisa.

“YouTube radi sa muzičkom industrijom kako bi doneo više novca za umetnike, lejbele i izdavače. YouTube doprinosi značajanim i rastućim prilivom prihoda za industriju”, navode predstavnici ovog servisa.

Alen Kovač (Allen Kovac): YouTube obezvređuje muziku umetnika!

Međutim, Internacionalna federacija fonografske industrije (IFPI) tvrdi da sa 800 miliona muzičkih korisnika, YouTube plaća nešto više od jednog dolara po korisniku za celu godinu.

“Ovo je bleda slika u poređenju sa prihodima ostvarenim od strane drugih usluga i servisa, kao što su Apple, Deezer ili Spotify“, navodi se iz IFPI.

U poređenju sa veličinom YouTube-a, Spotify servis je mali, sa oko 100 miliona korisnika, od kojih polovina plaća za premium servis, ali je zato platio izdavačkim kućama oko dve milijarde dolara na globalnom nivou u 2015. godini. Prihodi od poslovanja usluga striminga u Velikoj Britaniji, uglavnom od servisa Spotify, porasli su više od 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu 2016. do 238,6 miliona funti, kaže BPI.

Očekuje se da prihodi od striminga ove godine prestignu fizičku prodaju i postanu najveći generator prihoda lejbela u Velikoj Britaniji. Fizička prodaja albuma je pala za 2,6 odsto (284,7 miliona funti) u 2016. godini. Striming bum gura napred ukupan trgovinski prihod izdavačkih kuća u Velikoj Britaniji – koji uključuje prodaju muzike, prava na izvođenja i licenciranu muziku za upotrebu u filmovima, TV, oglasima i igricama – čak do 5,6 odsto prošle godine na (926 miliona funti). Ali BPI kaže da će ta cifra tokom pet godina premašiti milijardu funti, ako industrija dobije prihode za koje smatra da ih zaslužuje od video-striminga.

“Ovi podaci ukazuju na to da se stvari menjaju, s obzirom na to da sve više ljudi bira premium pretplate na servisima, ali su izuzetno frustrirajuće jer bi mogle da budu još pozitivnije, kada bi video-striming platforme plaćale koliko treba za muziku od koje imaju toliko koristi “, rekao je Džef Tejlor (Geoff Taylor), izvršni direktor BPI.

Očekuje se da će se ova “bitka” tek odvijati tokom godine u Evropi. Industrija veruje da YouTube nepravedno koristi prednosti rupa u zakonu, koje ga štite od odgovornosti zbog ogromne količine zaštićenog materijala koji nezakonito aplouduju njegovi korisnici, sve dok se uklanjanje takvih sadržaja vrši na osnovu zahteva.

Lejbeli vjeruju da sposobnost YouTube-a da zaradi novac od videa bez licence postavlja YouTube u poziciju moći. Sa druge strane, uslugama kao što je Spotify potrebna je dozvola da bi mogli da učine muziku dostupnom.

Prošle godine, Evropska komisija je predložila da YouTube i drugi takvi servisi podležu istim autorskim/kopirajt pravilima kao i ostale usluge striminga. Evropski parlament će glasati o reformi ovog leta, iako YouTube žestoko lobira protiv nje.

“Najveći problem sa kojim se susreću muzički stvaraoci je što im najznačajniji izvor onlajn muzike, video-striming servisi, plaćaju beznačajne honorare”, rekao je Gadi Oron, izvršni direktor CISAC-a, Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora.

“Ovo je ogromna globalna greška u muzičkom svetu: nepravedno je i to je zaista alarmantno. Zato su EU reforme koje se trenutno razmatraju toliko važne”, naveo je Oron.

Pročitajte još: Nema boljeg posla na planeti od rokenrola


 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box