Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.04.2020.

Virtuelne ture Narodnog muzeja

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej / Jovan Bijelić, Ljubavnici u predelu, interpretacija Jasmine Jevremović
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaDanas najposećenija stranica sajta Narodnog muzeja, pod nazivom Virtuelni muzej nudi zainteresovanima za sada 26 različitih mogućnosti za upoznavanje i uživanje u kulturnoj baštini koju čuva Narodni muzej.

Istoga dana kada je Narodni muzej morao u da bude u potpunosti zatvoren za publiku, 15. marta, na muzejskom sajtu je postavljana VR izložba skulptura Ivana Meštrovića.

U virtuelnim turama Narodnog muzeja mogu se odabrati video vođenja kroz tematske izložbe, počev od izložbe Jana Fabra Praznik malih prijatelja koja je bila u toku do zatvaranja muzeja, kao i održnih izložbi Berninijeva škola i rimski barok i Nizozemska grafika.

Zainteresovani mogu pogledati emisije u kojima se kroz razgovor sa kustosima predstavljaju pojedini segmentima aktuelne stalne postavke Narodnog muzeja, kao i dokumentarni film sa Dragoslavom Srejovićem o otkriću Lepenskog vira.

Uz mogućnost VR posete nekolicini izložbi, preko stranice „Virtuelni muzej“ se mogu slušati zapažena predavanja održana u Narodnom muzeju, a u odabranim muzejskim eksponatima se može uživati i u okviru čulno uzbudljivih jednominutnih video minijatura.

Tokom trajanja vanrednog stanja sadržajima na stranici Virtuelni muzej pristupilo je do sada preko 100.000 posetilaca putem muzejskog sajta ili društvenih mreža Narodnog muzeja.

Dodatna novina je da se na sajtu Narodnog muzeja može uživati i u nadahnutim interpretacijama eksponata Narodnog muzeja, koje su priredili studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu u okviru muzeologije.

Trideset i tri studenta je odabralo po jedan eksponat Narodnog muzeja, kako bi na sebi svojstven način rekreirali zadatu kompoziciju i dali joj lični, često savremeni pečat uz kraće obrazloženje koje prati svaki rad.

To je bio povod da Narodni muzej ove radove predstavi u okviru virtuelne galerije Moja sasvim nova verzija uz otvoren poziv zainteresovanima da svojim interpretacijama galeriju zajedno upotpune i razvijaju.


PROČITAJTE I:

REMEK DELA IZ PALATE KIĐI U BEOGRADU

ATELJE KAO INSPIRACIJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.