Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/12.04.2019.

Muzej u zatvoru

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
kaleidskop mediaMože li umetnost da menja svet i ljude? Da li svi ljudi imaju pravo na umetnost? Kako da umetnost postane dostupna svima – bez izuzetka? Šta je angažovana umetnost? Da li čovek može biti slobodan iako je lišen slobode i kakva je funkcija umetnosti u oslobađanju unutrašnjih, duhovnih i duševnih prostora ličnosti?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pokušaće da pruži projekat ART PAKET koji realizuje ApsArt Centar za pozorišna istraživanja u partnerstvu sa Narodnim muzejem u Beogradu, Okružnim zatvorom u Beogradu i Upravom za izvršenje krivičnih sankcija – a pod pokroviteljstvom Fondacije Jelena Šantić kroz program Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama.

Projekat je prilika da se osuđena lica sretnu sa nekim od najznačajnijih umetničkih dela Narodnog muzeja, razumeju i dožive njihovu lepotu. Paket je jedna od važnijih stvari u životu jednog osuđenika, a ART PAKET je hrana za dušu. Dela iz kolekcije Narodnog muzeja će se projektovati na zidove u specijalnom prostoru Okružnog zatvora, oživljavati kroz kreativne radionice sa osuđenicima i biti inspiracija za nove kreacije samih osuđenika. NJihove impresije, osećanja, sećanja, refleksije i razmišljanja postaće audio vodič za audio–vizuelnu umetničku postavku kako u samom zatvoru, tako i u širem društvenom i medijskom kontekstu.Ovo je prvi put da se umetnička dela iz kolekcije Narodnog muzeja koriste na sistematičan i participativan način u radu sa licima lišenim slobode. Polazeći od pretpostavke da umetničko blago Narodnog muzeja pripada svima, ovaj projekat će učiniti da ono bude dostupno i ovoj društvenoj grupi.

ApsArt je u svojoj petnaestogodišnjoj praksi imao prilike da posvedoči izvanredne rezultate i snagu dramskog procesa i pozorišnog čina ali i drugih participativnih umetničkih projekata koje je realizovao sa osuđenicima ali i brojnim drugim društvenim grupama.

PROČITAJTE I:

REMEK DELA IZ PALATE KIĐI U BEOGRADU

ATELJE KAO INSPIRACIJA


Art paket je jedinstven i po tome što na njemu učestvuju i studenti Filozofskog fakulteata sa smera andragogija i istorija umetnosti, koji će kroz ovaj projekat imati prilike da steknu nova znanja i veštine i otvore se za mogućnost primene ovakve prakse u sličnim kontekstima u budućnosti.

ART PAKET je pilot projekat a ideja je da se proširi i u mnogim drugim institucijama gde su ljudi, mladi i deca koji nemaju mogućnost uživanja u umetnosti ali ni učešća u kreativnim, stvaralačkim procesima.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.