Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/12.04.2019.

Muzej u zatvoru

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
kaleidskop mediaMože li umetnost da menja svet i ljude? Da li svi ljudi imaju pravo na umetnost? Kako da umetnost postane dostupna svima – bez izuzetka? Šta je angažovana umetnost? Da li čovek može biti slobodan iako je lišen slobode i kakva je funkcija umetnosti u oslobađanju unutrašnjih, duhovnih i duševnih prostora ličnosti?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pokušaće da pruži projekat ART PAKET koji realizuje ApsArt Centar za pozorišna istraživanja u partnerstvu sa Narodnim muzejem u Beogradu, Okružnim zatvorom u Beogradu i Upravom za izvršenje krivičnih sankcija – a pod pokroviteljstvom Fondacije Jelena Šantić kroz program Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama.

Projekat je prilika da se osuđena lica sretnu sa nekim od najznačajnijih umetničkih dela Narodnog muzeja, razumeju i dožive njihovu lepotu. Paket je jedna od važnijih stvari u životu jednog osuđenika, a ART PAKET je hrana za dušu. Dela iz kolekcije Narodnog muzeja će se projektovati na zidove u specijalnom prostoru Okružnog zatvora, oživljavati kroz kreativne radionice sa osuđenicima i biti inspiracija za nove kreacije samih osuđenika. NJihove impresije, osećanja, sećanja, refleksije i razmišljanja postaće audio vodič za audio–vizuelnu umetničku postavku kako u samom zatvoru, tako i u širem društvenom i medijskom kontekstu.Ovo je prvi put da se umetnička dela iz kolekcije Narodnog muzeja koriste na sistematičan i participativan način u radu sa licima lišenim slobode. Polazeći od pretpostavke da umetničko blago Narodnog muzeja pripada svima, ovaj projekat će učiniti da ono bude dostupno i ovoj društvenoj grupi.

ApsArt je u svojoj petnaestogodišnjoj praksi imao prilike da posvedoči izvanredne rezultate i snagu dramskog procesa i pozorišnog čina ali i drugih participativnih umetničkih projekata koje je realizovao sa osuđenicima ali i brojnim drugim društvenim grupama.

PROČITAJTE I:

REMEK DELA IZ PALATE KIĐI U BEOGRADU

ATELJE KAO INSPIRACIJA


Art paket je jedinstven i po tome što na njemu učestvuju i studenti Filozofskog fakulteata sa smera andragogija i istorija umetnosti, koji će kroz ovaj projekat imati prilike da steknu nova znanja i veštine i otvore se za mogućnost primene ovakve prakse u sličnim kontekstima u budućnosti.

ART PAKET je pilot projekat a ideja je da se proširi i u mnogim drugim institucijama gde su ljudi, mladi i deca koji nemaju mogućnost uživanja u umetnosti ali ni učešća u kreativnim, stvaralačkim procesima.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box