Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/2.10.2018.

Jelena Blečić - U bojama životne radosti

vizuelne-umetnosti
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:
Razgovarao: Roman Jević


Originalnost, snažna kreativnost i energija snažno utkana u radostan kolorit deo su stvaralačkog identiteta Jelene Blečić, vizuelne umetnice. Jak pečat autorstva Jelena ostavlja, kako na polju slikarstva, tako i u primenjenom dizajnu. Docent je na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, a za 20 godina stvaralaštva potpisuje preko 20 samostalnih izložbi.


Na nedavno završenom Sajmu grafičke, papirne i kreativne industrije – Grafima Jelena je ostvarila sjajnu saradnju sa ovogodišnjim domaćinom Sajma – kompanijom Epson. O saradnji koja je rezultovala je vrhunski dizajniranim i štampanim komadima nameštaja, odeće, aksesoara i svakodnevnih predmeta razgovaramo sa Jelenom.

Koje tehnologije koristite u radu, koje su primenjene u saradnji sa Epsonom?

Kada sam prihvatila saradnju sa Epsonom imala sam mogućnost da još produbim sopstveni istraživački rad na kome radim skoro dve decenije kroz svoje umetničku i životnu filozofiju. Epson mi je pružio mogućnost da za još jedan korak pomerim granicu i istražujem još jedan oblik štampe onoga što sam zamislila kao ideju.

Kontinuirani rad na dizajnu primenila sam na njihovim božanstvenim štampačima koji kao posebnu karakteristiku imaju da su postojani onim što ostavlja kao trag u štampi i da su im kolori neverovatno kvalitetni. Štampali smo na različitim površinama, različitim pristupima i dokazali da štampa nema granice, i da štampa bez ideje ne može biti sagledana, tako da je naša saradnja prirodan zanimljiv kvalitetan i kreativan proces u kome su obe strane bile u benefitu.

Šta je taj proces izrodio?

Ovde smo imali fantastičan spoj koji je pokazao šta znači biti dosledan i istrajan u procesu od ideje do realizacije. Epson je imao ideju da iznedri još bolje štampače i da to dokaže kvalitetom štampe, a ja sam s druge strane imala ideju da napravim još viši pomak u proveri na kojim sve materijalima mogu raditi: ovde imamo fantastične prtimere kroz dizajn nameštaja, a to uključuje da nije bitno samo imati  dve karike, već da smo svi povezani u jednu celinu i da smo svi preporučeni da pravimo savremene zadruge u kojima imamo zbir zanimljivih rezultata. Neuporedivo je uzvišenije i harizmatičnije kada se povezuju ne samo različite tehnologije već i materijali i različiti izvođači. Ako za primer uzmemo jednu stolicu koju smo radili - za nju je bila potrebna štampa, ali je pre toga bilo potrebno osmisliti, napraviti stolicu, ofarbati neke delove.

Kako ste došli na ideju da se štampa primeni na komadima nameštaja?

Bavim se dizajnom i slikarstvom 20 godina. Ideja da štampam je odavno prisutna u mojoj svakodnevnici, samo što ona evoluira u kvalitetu kroz nove tehnologije nove medije i sve bolje i kvalitetnije saradnike. Ovo za mene nije novost, zato je naš proces bio prirodna saradnja, jer se i ja, ka oi Epson time bavim vrlo posvećeno, profesionalno i temeljeno.

A sada usput mogu da primetim, da sa Epsonovim štampačima možete mnogo lakše da primenite u praksi ono što ste osmislili?

U današnje vreme tehnologija je ozbiljno napredovala i digitalna štampa nije samo po sebi nešto neobično, a ono što je karakteristično za Epsonove štampače imaju mnogo kvalitetniji kolor, njihove boje su UV stabilne, odnosno ne reaguju na sunce, i imaju postojanost koja ih izdvaja u odnosu na ostale.

Koliko dugo je pripremana saradnja?

Pošto smo sa obe strane ljudi koji ne volimo da radimo preko noći nego temeljno, ovo je proces koji se pripremao i realizovao tokom cele tekuće godine.


PROČITAJTE I EKSKLUZIVNE INTERVJUE SARADNIKA DEJVIDA BOUVIJA SAMO NA KALEIDOSKOP MEDIA:

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU

MEKASLIN - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU

STIVEN ŠAPIRO O DEJVIDU BOUVIJU - FOTOGRAF SA VRHA SVETA


S obzirom da ste bili stipendista države Meksiko, da li su Vam meksički kolori, raznovrsne boje dale inspiraciju?

Boje koje krase moje radove su deo moje prirode, temperamenta i afiniteta, zbog toga sam i išla u Meksiko, boje se u Meksiku podrazumevaju kao i kod mene. U Meksiko sam išla da bih unutar sebe indukovala nove uvide jer smatram da je putovanje jedno od najboljih investicija u životu. Promena kulturološke i tradicionalne sredine sa nekom potpuno različitom od one u kojoj si odrastao je visokokvalitetna za vaš unutrašnji razvoj. Otud moja ideja da idem u Meksiko.

I za kraj, koja vam je najdraža nagrada od svih koje ste dobili?

Nagrada grada Požarevca 8. bijenala Milene Pavlović Barili, jer sam veoma mlada dobila tako značajnu nagradu koja nosi ime naše velike slikarke.

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.