Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/1.04.2021.

Izložba Transmutacija u Bioskopu Balkan

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Samostalna izložba umetnika Nikole Mihajlovića Transmutacija" biće otvorena 1. aprila od 18 časova u Bioskopu Balkan, a trajaće do 30. aprila. Na ovoj izložbi autor će predstaviti svoje slike inspirisane meta-prostorima, nadvidljivim dimenzijama gde energije i sentimenti preuzimaju obrise arhitektoničnih formi.

Radovi su nastali u periodu od poslednjih godinu dana, tokom kojih je Mihajlović stvarao u ateljeu Bioskopa Balkan. Otvaranje će trajati od 18 do 20h uz poštovanje svih epidemioloških mera, a kulminiraće live" performansom u 19:30h, kada će autor preneti provokativnu" poruku posetiocima izložbe. Radno vreme Bioskopa Balkan je od 10 do 20 časova.

O delima koja će predstaviti na izložbi, street art umetnik i arhitekta Nikola Mihajlović kaže: Arhitektonsko promišljanje i pristup određenoj problematici su ostavili jak uticaj na moje stvaralaštvo koje se vidi kroz korišćenje univerzalnih matematičkih odnosa, geometrije, linije... Sa druge strane, osetan je upliv spontane i neukroćene energije prirode i emocije. Može se reći da je odnos ovih kontrasta glavni put kojim se krećem u svom stvaralaštvu".

Prema rečima Ksenije Samardžije, kustoskinje izložbe i direktorke Fondacije Saša Marčeta, Transmutacija je naziv izložbe koja prati nastajanje radova u periodu od poslednjih godinu dana i od kojih deo slika upravo nastaje u Bioskopu Balkan, u jednoj vrsti improvizovanog ateljea istorijskog zdanja koje zadržava potkrovlje i drvenu krovnu konstrukciju.

Nikola Mihajlović je rođen u Beogradu 1986. godine. Pohađao je Petu beogradsku gimnaziju a zatim stekao zvanje Mastera Arhitekture 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Umetničkim stvaralaštvom se aktivno bavi od 2008. godine u formi street arta, a kasnije i studijskog slikarstva.

Dobitnik prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu Voyage Bleu", učesnik i organizator više međunarodnih i domaćih projekata iz oblasti umetnosti među kojima se izdvajaju: serija izložbi pod nazivom Scena" na više lokacija u Beogradu, organizacija street art festivala u Požarevcu, organizacija street art festivala Balkan Uživo" u Beogradu, učešće na Start India" festivalu u Hyderabadu u u Indiji; učešće na Urban art ventures" festivalu u Volosu (Grčka); oslikavanje murala i samostalna izložba u Verbieru (Švajcarska); učešće na rezidenciji u Glo'Art-u" u Lanakenu (Belgija).

Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko solo izložbi u Srbiji i inostranstvu, među kojima se ističu solo izložbe u galeriji Parobrod" u Beogradu i galeriji Espace Temoin" u Ženevi; dve kolektivne izložbe u Berlinu, dva učešća na Likovnoj Jeseni" u Somboru. Član je Street Smart" umetničkog kolektiva i spoljni saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu. Trenutno radi na projektu Veštačka Inteligencija i umetnost" u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.


PROČITAJTE I:

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ → VIDEO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.