Teatar
teatar/8.12.2018.

Svetlani Bojković Sterijina nagrada

teatar
  • Nenad Vujanović
  • Nenad Vujanović
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Nenad Vujanović


Dramska umetnica Svetlana Ceca Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture za 2019. godinu, odlučio je Upravni odbor Sterijinog pozorja.

Nagrada se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome i novčanog dela, a biće uručena Svetlani Bojković 3. juna 2019. godine na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja.

Svetlana Bojković je na Sterijinom pozorju prisutna od 1969. godine, a od tada je na tom festivalu ostvarila osam uloga.

Svetlana Bojković diplomirala je 1970. godine glumu u klasi prof. Predraga Bajčetića. Stalni je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 1984. godine, kada odlazi u Narodno pozorište u Beogradu, gde ostaje do 1993. godine, a zatim prelazi u status istaknutog slobodnog umetnika. Od tada najviše igra u Ateljeu 212.

Među predstavama u kojima je ostvarila značajne uloge su Pučina (Jovanka), Heda Gabler (Heda Gabler), Tri sestre (Maša) i Šuma (Raisa Pavlovna Gurmišska) u JDP-u; Madam San-Žen (naslovna uloga), Učene žene (Beliza) i Agamemnon (Kasandra) u Narodnom pozorištu; Noć tribada (Siri fon Esen), Audijencija i Vernisaž (Vera), Kola mudrosti dvoja ludosti (Kleopatra Mamajeva), Filumena Marturano (Filumena), Marija Stjuart (Elizabeta od Engleske), Lagum (Milica Pavlović), Divlji med (Ana Pavlovna), Mala ljubav za mene ili šta plaši Vinsenta Prajsa (Džesika), Bračna igra (Džilijan), Sabrane priče (Rut Štajner), Bli (Vera), Matica (Milena Gavrović) i Moja ti (Dragica) u Ateljeu 212; Jegorov put (Alma) na festivalu Grad teatar u Budvi; Legija časti (Milunka Savić) u Modernoj garaži; Ivica i Marica (Vrača Vračević) u Pozorištancetu Puž; X+Y=0 (Gospođa X) u Beogradskom dramskom pozorištu…


PROČITAJTE JOŠ:

CECA BOJKOVIĆ - NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

DARIJAN MIHAJLOVIĆ - VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA


Ostvarila je i niz uloga u domaćim filmovima, među kojima su Šejtanov ratnik, Zona Zamfirova, Ptice koje nikad ne polete, Halo taksi, Neka druga žena, Pas koji je voleo vozove, Bolji život… Odigrala je i više od 200 uloga u TV serijama i dramama, kao što su: M(j)ešoviti brak, Porodično blago, Srećni ljudi, Policajac sa Petlovog brda, Smrt Gospođe ministarke, Bolji život, Priče iz fabrike, X+Y=0, Svetozar Marković, Nikola Tesla, Povratak otpisanih, Otpisani, Dimitrije Tucović, Kuda idu divlje svinje, Čedomir Ilić

Dobitnica je niza nagrada, uključujući Zlatnu arenu na Festivalu u Puli za ulogu u filmu “Pas koji je voleo vozove”, dve nagrade “Ćuran” na Danima komedije u Jagodini, Oktobarske nagrade grada Beograda, nagrade “Joakim Vujić” za doprinos pozorišnoj kulturi, nagrade “Žanka Stokić” i nagrade “Branislav Nušić” za životno delo u komediji, nagrade za životno delo “Dobričin prsten” 2005. godine.

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture ustanovljena je 1965. godine povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodeljuje se svake godine. Među dobitnicima su, između ostalih, Josip Vidmar, Dušan Matić, Miroslav Krleža, Mata Milošević, Rahela Ferari, Mira Stupica, Marija Crnobori, Branko Pleša, Pero Kvrgić, Aleksandar Popović, Dejan Mijač, Dušan Jovanović, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Jovan Ćirilov, Jovan Hristić, Mira Banjac, Dušan Kovačević, Milena Zupančič, Goran Stefanovski, Egon Savin, Ljubomir Simović, Vida Ognjenović, Feliks Pašić, Mihailo Janketić, Petar Kralj, Buca Mirković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljubiša Ristić, Renata Ulmanski, Predrag Ejdus…

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.