Teatar
teatar/4.01.2022.

SNP i NP Beograd: Omaž Igoru Vuku Torbici

teatar
  • Grad teatar Budva
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Kraj januara u Srpskom narodnom pozorištu biće posvećen mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici. Drama SNP-a organizuje reviju vanserijskih predstava ovog reditelja pod nazivom „Igorovi dani", a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište Beograd, pa će se predstave  održavati u Novom Sadu i Beogradu.

Od 24. do 28. januara u SNP-u, publika će imati priliku da pogleda: „Carstvo mraka" Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe" Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, „Don Žuan" Narodnog pozorišta „Toša Jovanović" iz Zrenjanina, „Bakhe" Narodnog teatra iz Bitolja, kao i „Tartif" Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

Tartif / Foto: Siniša Trifunović

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović kaže da ovo nije ni festival ni memorijal, ovo je način da se  odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put.

„To je put beskompromisnog, visoko-estetizovanog teatra. Pokazao nam je da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio, je samo korak u tom pravcu. Pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te predstave da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze, da bi mladi ljudi koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju, imali baklju koja će osvetliti njihov put stvaranja. Naša je obaveza da tragamo za talentom poput Igorovog, da pomognemo tom talentu da se pokaže i dokaže, kako bi dobili nove „Tartife", „Svadbe", „Carstva", „Bakhe -Kratak pregled raspada", „Hinkemane", „Don Žuane", istakao je Filipović.

Krvave svadbe / Foto: Srđan Doroški

Direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Molina Udovički Fotez bila je dramaturg predstave "Carstvo mraka". 

- To je bio proces tokom koga je carovala stvaralačka svetlost Igora Vuka Torbice. Ta svetlost ostaje zauvek u njegovim predstvama i pruža ushićenje publici koja ih gleda. Čuvajmo Igorove prestave kao najveće dragocenosti naših teatara, kaže Udovički Fotez.

Don Žuan / Foto: Јovan Njegović Drndak

Istovremeno, beogradska publika takođe će gledati ove predstave, pa će tako 26. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena predstava „Krvave svadbe". Nakon toga, 28. januara biće odigrana predstava „Bakhe -Kratak pregled raspada", dok je 29. januar rezervisan za „Tartifa". Predstavu „Don Žuan" publika će u Beogradu gledati 30. januara.

Bakhe - Kratak pregled raspada

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije, te reditelj koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta. Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u regionu. 


PROČITAJTE I:

IGOR VUK TORBICA: STID ZBOG VUČIĆEVOG POKROVITELJSTVA TEATRA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Carstvo mraka / Foto: Mirjana Janković

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.