Muzika
muzika/25.07.2019.

Yosssi Fine & Ben Aylon Trio na Nišvilu

muzika
  • Noam Chojnowski
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Noam ChojnowskiIzraelski sastav koji predvode čuveni basista, gitarista, kompozitor i producent Yossi Fine, nekadašnji saradnik Dejvida Bouvija, muzičar i producent sa nekoliko Gremi nominacija i bubnjar Ben Aylon nastupiće prve večeri Nišvilla u četvrtak 8. avgusta. Sastav upotpunjuje klavijaturistkinja i basistkinja Sharon Mansur.

Joseph Thomas Fine, poznatiji po umetničkom imenu Yossi Fine jedan je od najpriznatijih izraelskih muzičara u svetskim razmerama. Još kao šesnaestogodišnjak počeo je da radi kao studijski muzičar, a 1985. godine se preselio u Njujork, gde je veoma brzo izgradio reputaciju odličnog basiste i producenta. Šest godina je svirao u orkestru Gila Evansa, a 1991. godine je dobio prvu Grammy nominaciju za svoju kompoziciju "Always Knows," koja se našla na albumu Stenlija Džordana Cornucopia., na kojem je Yossi i svirao bas.1995. se vraća u Izrael, ali nastavlja internacionalnu karijeru. Nastupao je, snimao i producirao albume mnogih poznatih  muzičkih Zvezda različitih stilova: Dejvid Bouvi (album “Outside”), Naughty By Nature (kreirao bas liniju za čuveni hit singl "Hip Hop Hooray")John Scofield, Kenny Kirkland, Lou Reed, Rubén Blades, Me'shell Ndegeocello, Brian Eno, Anthony B, Karsh Kale, Cheb i Sabbah, Antibalas, Hassan Hakmoun, Hadag Nahash, Ofra Haza….. Predvodi world music/reggae/funk band Ex-Centric Sound System. Pre par godina je počeo da svira i mikrotonalnu gitaru.


PROČITAJTE VIŠE: 

STIVEN ŠAPIRO O DEJVIDU BOUVIJU - FOTOGRAF SA VRHA SVETA

MEKASLIN - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU


Ben Aylon, bubnjar i perkusionista koji ruši mnoge granice, najpoznatiji po svom jedinstvenom stilu „Neo-afričkog bubnjanja“ i vrhunskoj “hibridnoj” tehnici. Inspirisan stilom sviranja udaraljki pripadnika senegalske etničke grupe  Wolof, Ben stvara eksplozivne ritmove koristeći afričke bubnjeve i savremneni bubnjarski set. Ben je snimio i nastupao sa: Bombinom, Doudou Ndiaie Rose, Avadi, Khaira Arbi …..

Zvuk sastava upotpunjuje  Sharon Mansur, kako je zovu “princeza srednjoistočnih klavijatura” na sinti-basu i klavijaturama.

Sastav je formiran 2015. godine i kombinovanjem tradicije regiona Izraela i Palestine stekli su reputaciju “novih pionira muzike sa Bliskog Istoka. Tokom poslednje dve godine bend je nastupao u SAD, Kanadi, Kini i Evropi sa preko 200 nastupa na festivalima, koncertnim podijumima i klubovima, a 2018. godine su objavili svoj debi album “Blue desert” – svojevrsno muzičko putovanje  “od jerusalemskih brda do saharskih dina”.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.