Muzika
muzika/26.02.2019.

Virtuoz na usnoj harmonici u Beogradu

muzika
  • Jose Luis Luna / Promo
  • Promo
  • Antonio Porcar / Promo
Autor fotografije:

Razgovarala: Lela Milivojević

Beogradska publika će 9. marta u Kolarčevoj zadužbini ekskluzivno imati jedinstvenu priliku da prisustvuje koncertu Antonija Serana, koji je zvanično proglašen za najboljeg solistu na ovom neobičnom instrumentu i virtuoza na usnoj harmonici, instrumentu koji se obično vezuje za bluz i džez, ali retko za klasičnu muziku.

Antonio Serano, učenik slavnog Lerija Adlera, danas je jedan od najvirtuoznijih svetskih svirača hromatske usne harmonike sa interesovanjima od klasike, preko džeza, bluza, tanga i flamenka, do muzike u filmovima Pedra Almodovara.

Uoči koncerta, Serano, koji je i pionir uvođenja usne harmonike u flamenko, u razgovoru za Kaledioskop media priča o svojim počecima, uzorima i repertoaru na koncertu u Kolarčevoj zadužbini.

Harmonika je instrument karakterističan za bluz, džez muziku, a vi ste poznati kao izvođač klasične muzike, svirali ste između ostalih i sa Pakom de Lusijom... Kako ste se odlučili da se bavite klasičnom muzikom?

Hromatska harmonika, koju ja sviram, jeste veoma fleksibilan instrument na kojem možete svirati bilo koji muzički stil. Lari Adler, Tomi Rajli i Džon Sebastijan su još 50-ih i 60-ih godina svirali klasičnu muziku na usnoj harmonici. A ja, ja sam počeo zato što je moj otac bio veliki obožavalac Larija Adlera i on me je učio kada sam bio vrlo mlad.

Kako birate repertoar klasične muzike pošto nema originalnih kompozicija za vaš instrument?

Uvek nastojim da izaberem muziku koja mi se mnogo dopada i koju mogu da tehnički izvedem. To nije uvek lako, ali dajem sve od sebe. Postoje i neka dela za usnu harmoniku i orkestar poput Viljalobosov Koncerta ili Koncerta Malkolma Arnolda, ali nema dovoljno originalnog repertoara. Naša publika verovatno nije imala priliku da sluša klasičnu muziku na usnoj harmonici.

Šta ćete svirati na koncertu 9. marta u Kolarčevoj zadužbini?

Trudim se da publika zaboravi da sluša usnu harmoniku i da uživa u muzici. Kada se duboko udubite u muziku, instrument je sekundarna stvar. Sviraćemo i špansku i argentinsku muziku...

Dolazite u Beograd sa Konstancom Lehnerom. Recite nam nešto više o vašoj saradnji.

Konstanca dolazi iz porodice velikih pijanista (između ostalih Sergio Tiempo) i dobro poznaje tradiciju. Veoma lako je svirati sa takvom osobom. Ne moramo mnogo da pričamo. Samo sviramo!

Muzičar impresivnog senzibiliteta i sa velikim teorijskim znanjem, Serano poseduje zapanjujuću raznovrsnost kada je u pitanju bavljenje muzikom, što se ogleda u velikom broju zajedničkih projekata sa različitim umetnicima.

Njegova usna harmonika podjednako dobro se kreće na različitim muzičkim terenima, poput džeza, flamenka, popa i klasične muzike. Nastupao je sa Barbarom Hendriks i Plasidom Domingom, brojnim klasičnim orkestrima u Evropi, Vintonom Marsalisom, Luom Benetom, Tutsom Tilemansom, Visenteom Amigom. Bio je član poslednje postave ansambla Paka de Lusije i jedan od njegovih omiljenih muzičara. Učesnik slavnog Larija Adlera, danas je najvirtuozniji svirač na hromatskoj usnoj harmonici.

Kao studijski muzičar snimao je sa većinom najvećih pop i rok izvodjača ne samo u Španiji, a njegovo ime se nalazi na odjavnim špicama brojnih filmova Pedra Almodovara.


Četvrta sezona ciklusa koncerata KOLARAC TVOJ SVET MUZIKE  planirana je da, u okviru proslave 140 godina od osnivanja Kolarčeve zadužbine, beogradskoj publici predstavi zanimljive programe, interesantne umetnike i probranu koncertnu seriju koja obuhvata čak sedam koncerata.

Kao ekskluzivitet u ovoj sezoni izdvaja se majstor na usnoj harmonici Antonio Serano, muzičar istančanog senzibiliteta, koji je zvanično proglašen za najboljeg solistu na ovom neobičnom instrumentu. Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

PROČITAJTE I:

GOSPODAR KLAVIRA PREMIJERNO U BEOGRADU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.