Muzika
muzika/27.01.2019.

Gospodar klavira premijerno u Beogradu

muzika
  • Credit Peter Rigaud
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaJedan od najzanimljivijih pijanista današnjice koga nazivaju i gospodarom klavira, Jevgenij Sudbin premijerno će nastupiti 27. februara u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Posle uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga i Arkadija Volodosa, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru Steinway&Sons koncertne sezone 2018/2019. U Beogradu će tako premijerno nastupiti ruski pijanista koga londonski The Daily Telegraph opisuje kao jednog od najzanimljivijih pijanista 21. veka.

Ruski pijanista će se predstaviti beogradskoj publici repertoarom kojim na najbolji način iskazuje sve svoje vrhunske kvalitete, pa ćemo imati priliku da čujemo dela Skarlatija, Betovena, Šopena, Čajkovskog i Sen Sansa. Ulaznice za koncert 27. februara u prodaji su na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.600, 1.800 i 2.000 dinara.

Foto: Credit Peter Rigaud

Sudbin (1980) koji je rođen u Sankt Peterburgu, već sa pet godina pokazuje interesovanje za muziku i sa sedam godina počinje školovanje na Sanktpeterburškom konzervatorijumu u okviru programa za talentovanu decu, u klasi profesora Ljubova Pevsnera. Nakon dve godine učenja osvaja prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Berlinu gde će, nakon što je njegova porodica emigrirala, upisati Visoku školi za muziku Hans Ajzler i nastaviti učenje u klasi profesorke Galine Ivanzove. Kao stipendista, svoju master diplomu stiče na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu gde 2010. godini postaje i gostujući profesor.

Foto: Credit Peter Rigaud

Jevgenij Sudbin je jedan od najvažnijih pijanističkih talenata našeg vremena. Za mnoge je gospodar klavira. Imajući u vidu da se školovao van ruske pijanističke tradicije i da ne pripada tradicionalnoj ruskoj klavirskoj školi, veoma je bitna i zanimljiva činjenica da kritičari, u oceni same interpretacije Jevgenija Sudbina, ističu neobičan senzibilitet s jedne strane, a da njegova savršena tehnika, ipak, itekako podseća na velikane ruske pijanističke scene. Jevgenij je visoko hvaljen kao koncertni solista. Sarađivao je sa najznačajnijim i najpoznatijim dirigentima i orkestrima u prestižnim koncertnim dvoranama.

U blistavoj karijeri Jevgenij Sudbina značajno mesto zauzimaju brojna diskokrafska ostvarenja. Snimak Yevgeny Sudbin Plays Scriabin iz 2007. nagrađen je CD/om godine od strane Britanskog The Telegrapha MIDEM, međunarodni festival diskografskih ostvarenja, Francuska,  je snimak proglasio najboljim snimkom u kategoriji solo izvođenja dok ga je britanski Gramophon opisao kao "jednog od milion".


PROČITAJTE I:

¶ KONCERT LD DUA NA DVA HIBRIDNA KLAVIRA ¶

¶ BBC - PRVO IZVOĐENJE SRPSKE KOMPOZICIJE ¶


Jevgenij Sudbin se od 2011. nalazi na listi renomiranih pijanista Steinway Artist. Veoma sam ponosan što sam postao Steinway umetnik. Steinway klaviri su kao magija: paleta boja je jedinstvena a mehanizam je kao san. Bez Steinway klavira, moje izvođenje ne bi imalo isti smisao i značenje. Hvala vam što omogućavate da moj potencijal bude potpun, rekao je tada Sudbin.

Pored klavira, Jevgenij ima i pasiju – fotografiju kojom se bavi u slobodno vreme.

Steinway&Sons koncertna sezona je jedinstven ciklus koji beogradskoj publici predstavlja najznačajnije pijaniste sa liste ovog renomiranog proizvođača klavira. U nastavku ciklusa očekuje nas nastup i „kraljice za klavijaturom“ Elizabet Leonskaje koja će 18. marta predstaviti svoj raskošan pijanistički talenat u tumačenju dela Mocarta, Berga i Šuberta.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.