Muzika
muzika/8.05.2020.

Sećanje na Vladu Divljana

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaUmetnici koji su planirani koncert povodom rođendana Vlade Divljana, objavljuju spot 10. maja kako bi se setili ovog "dobrog duha" naše muzičke scene. 

Koncert pod nazivom 4maljčika, klavirskog dua Aleksandar Šandorov-Nemanja Nikolić bio je predviđen da bude održan 10. maja na rođendan Vlade Divljana. Koncert je zbog pandemije korona virusa pomeren na jesen, ali će publika i pratioci ovih muzičara na društvenim mrežama biti u prilici da na drugačiji način obeleže ovaj datum.

U nedelju, 10. maja, biće aktivan link na Jutjub kanalu Nemanja Nikolic Pianist na kojem će biti emitovan promotivni spot ovog koncerta. 

Naslov koncerta aludira na "dobri duh" Vlade Divljana jer je iskorišćen naslov čuvenog hita grupe Idoli u kombinaciji sa stvaraocima ovog jedinstvenog koncertnog programa. 

Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukršta sa muzikom Sergeja Prokofjeva, zajedničkom omiljenom kompozitoru, u aranžmanu urađenom za dva klavira, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu.

Ovakav muzički izraz, s jedne strane, postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva, ali i umetničkog izraza Šandorova, a, s druge strane, intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana.

Povezujući skoro nemoguće kroz pronađenu zajedničku nit i ljubav, prema muzici Prokofjeva, na jedinstven način razvijaju ukus nove, buduće publike i privlače je u koncertne prostore zadržavajući, pri tome, svoj umetnički izraz, senzibilitet i kredibilitet koji je stečen dugogodišnjom uspešnom karijerom.

Spot je snimljen u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, autor je Dušan Stojančević.

Podsetimo, 10. maja 2019. u čast Vlade Divljana je premijerno prikazan film "Nebeska tema" scenariste i reditelja Mladena Matičevića.

U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije pesama Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku - istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan. 


PROČITAJTE I:

VLADA DIVLJAN - NEBESKA TEMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


NAŠA PREPORUKA:

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.