Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/1.08.2019.

Nišvil uvertira: Ratko Divjak Kvartet

muzika
  • Promo / Nišville
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaNa bini kod Nišville džez Muzeja i zvanično počinje muzički deo programa ovogodišnjeg festivala. Za uvertiru u velikom stilu Nišville predstavlja kvartet legendarnog bubnjara Ratka Divjaka, a pre toga nastupiće duo Anđelija i Nikola i sastav Trademarks. Programi ispred Nišville džez muzeja počinju u 19:30.

Ratko Divjak je rođen u Vukovaru 1947. godine, a prvi značajniji angažman je imao u legendarnim Osiječkim “Dinamitima” u kojima su svirali  Dado Topić i Josip Boček.

Ratko Divjak

Završio je džez bubnjeve na Akademiji u Gracu i po dolasku u Zagreb, od kraja šezdesetih bio stalni bubnjar  raznih postava koje je vodio Boško Petrović  sa kojima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani.

U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa triom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu. Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi Time sa kojom je snimio nekoliko albuma  (uključujući legendarni “prvi”), a bio je član mnogih značajnih jazz rock postava: September,  sastavi Tihomira Pop Asanovića, Sončna Pot…

Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde postaje član Plesnog orkestra Radio Televizije Ljubljana (kasnije Big Band RTV Slovenije) i nastupa širom Evrope sa mnogim gostima – svetskim džez zvezdama.


PROČITAJTE I:

BOB GELDOF NASTUPA NA NIŠVILU


Divjakov kvartet čine  klavirista Milan Stanislavljević Saksofonista Adam Klemm i kontrabasista Fedor Ruškuc, a zajedničko za sve njih je što su rodom iz Srbije, ali su svoje karijere, posle studija džeza u Gracu ostvarili na transferzali, Slovenija – Austrija - Nemačka.Adam Klemm

Kragujevčanin Milan Stanisavljević je po završenim studijama klasičnog klavira na FMU u Bedogradu, diplomirao i magistrirao  džez klavir u Gracu. Između ostalog svirao je u kvartetu Stjepka Guta i sa gitaristom i muzičkim direktorom banda Amy Winehouse  pod svojim imenom objavio nekoliko, od kojih jedan sa svojom suprugom i Big Bandom RTV Slovenija. Od 2012. radi kao profesor džez klavira na Konzervatorijumu za muziku i baletsku umetnost u Ljubljani.

Novosađanin Adam Klemm je magistrirao džez saksofon u Gracu, a još za vreme studija je dobio stipendiju austrijskog ministarstva kulture za usavršavanje na prestižnoj Sibelius akademiji u Helsinkiju. Nastupa je sa vodećim austrijskim muzuičarima a na spisku velikana sa kojima je sarađivao su i Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri…Fedor Ruškuc

Još jedan rođeni Novosađanin u bendu je i kontrabasista Fedor Ruškuc koji je takođe diplomirao u Gracu odakle je i počeo saradnju sa velikim brojem ansambala i muzičara kao što su Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenc i Magnus Mehl, Ryan Carniaux… Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima sa Ferenc i Magnus Mehl kvartetom kao i sa kvartetom East Affair, čiji je i danas stalni član. Godine 2008. na takmičenju „Jimmy Woode Award“ proglašen je za najboljeg basistu. Od 2010. živi i radi u Novom Sadu gde je jedno vreme vodio Big band jazz omladine Vojvodine.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.