Teatar
moja-kafica
moja-kafica
teatar/29.07.2019.

Nišvil: Tvrđava pobune i provokacija

teatar
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: PromoTreći po redu Internacionalni Nišville jazz teatarski festival, pod sloganom Tvrđava pobune i provokacija održava se od 2. do 11. avgusta u Nišu i deo je velikog Internacionalnog Nišville jazz festivala.

Za 10 dana trajanja festivala biće prikazano 17 predstava iz 7 zemalja od kojih su tri premijere. Pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Republike Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu protiv nekih društvenih provokacija u sredinama iz kojih dolaze.

U četiri dana takmičarske selekcije od 2. do 5. avgusta biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša.

Novina je da Nišville ove godine potpisuje i dve koprodukcije koje će premijerno biti prikazane publici.

Prva premijera i prva Nišville koprodukcija “Kako Vam drago” Vilijama Šekspira u režiji Nikite Milivojevića, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta je predstava koja otvara festival ove godine.

Druga premijera i koprodukcija Nišvilla  je sa umetnicom iz Velike Britanije Džil Grinhald (Jill Greenhalgh), koproducent je i Centar za devojke iz Niša. Radi se o   predstavi  “Ćerke”(“Doughters”).

Treća premijera je predstava ”Kiri i Klodel” Monje Jović u režiji Ivana Jovića -Terirem produkcije i Puls Teatra.

Umetnička direktorka pozorišnog festivala je glumica Maja Mitić smatra da je Nišville kao festival festivala odavno prevazišao sve granice i uspostavio nove umetničke standarde za Niš i Srbiju.

“Ceo grad je na neki način jedna velika scena, dakle javni prostor grada postaje mesto gde se dešava umetnost. Postavljamo bine naravno u dobro poznatoj Tvrđavi, ali i na mostovima, trgovima, uz Nišavu, dvorištu Banovine, ulicama. Time festival oplemenjuje grad i nameće neke nove i savremene standarde korišćenja javnih prostora uopšte”, kaže Maja Mitić.

O nagradama za najbolju predstavu u celini i najbolje korišćenu muziku u predstavi odlučivaće stručni internacionalni žiri. Predsednica žirija je Ana Furse (Anna Furse), rediteljka i profesorka na Goldsmit univerzitetu u Londonu, a članice žirija su Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica kulture na Radiju Beograd i Ana Tasić, pozorišna kritičarka, teatrološkinja i novinarka.


PROČITAJTE I:

BOB GELDOF NASTUPA NA NIŠVILU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.