Muzika
muzika/13.12.2023.

Rahmanjinov maraton u Filharmoniji

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, Beogradska filharmonija je spremna za jedan od događaja sezone - specijalan ’Rahmanjinov maraton’ koji se održava u petak 15. decembra (Kolarac, 19h). Tri pijanističke zvezde - Petr Limonov, Olga Šeps i Ana Fedorova, izvode zajedno sa orkestrom prva tri klavirska koncerta Sergeja Rahmanjinova. 

U godini u kojoj svet obeležava 150 godina od rođenja velikog kompozitora i pijaniste, Beogradska filharmonija priređuje posebnu poslasticu i to ne samo za ljubitelje klavira. Prva tri klavirska koncerta Rahmanjinova, sviraju različiti pijanisti, a publika ima priliku ne samo da prati njegov razvojni put, već i da čuje tri različite interpretacije umetnika različitih senzibiliteta i stilova sviranja. 

Na startu „Rahmanjinov maratona“ nastupa Petr Limonov za koga kritika kaže da poseduje duboku senzibilnost, superiornu muzičku inteligenciju i impresivnu pijanističku snagu. Nakon izvođenja mladalačkog dela – Klavirskog koncerta br 1, Limonov štafetu predaje Olgi Šeps i njenoj interpretaciji narednog koncertantnog ostvarenja koje je proslavilo Rahmanjinova. Beogradska publika će imati priliku da čuje pijanistkinju koja sa velikim uspehom nastupa u svetski poznatim koncertnim dvoranama kao što su Elbfilharmoni, Berlinska i Kelnska filharmonija, bečki Koncerthaus, ciriški Tonhale i Santori hol u Tokiju. 

Trijumfalno finale „Rahmanjinov maratona“ kruniše remek delo klavirske literature, čuveni „Rah 3“ čiju je slavu proneo i film „Sjaj“, nagrađen brojnim Oskarima. Opravdanu famu oko najblistavijeg primera klavirskog žanra kosmičke snage, tehnički toliko zahtevnog da se u njega ne upuštaju lako ni najspretniji pijanisti, prikazaće velika zvezda, Ana Fedorova. Njeno ime je prisutno ne samo u najprestižnijim dvoranama sveta uz nastupe sa veličanstvenim orkestrima, već se vezuje za brojne i nagrađivane muzičke albume, kao i za posebnu posvećenost vrhunskoj muzičkoj edukaciji.  

Ne samo što je specijalan koncertni događaj, radne probe za „Rahmanjinov maraton“ posebno su uzbudljive pogotovo za tinejdžere iz beogradskih gimanzija. Za njih je šef-dirigent Gabrijel Felc pripremio specijalno „vođenje“ kroz muzički izazov Beogradske filharmonije, približavajući im genijalnost Sergeja Rahmanjinova. Ulaznice za koncert u petak su davno rasprodate ali će karte za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči događaja, odnosno od 18 časova na blagajni Kolarca, jer zbog dužeg trajanja koncert počinje u 19 časova.


PROČITAJTE JOŠ:

ALEKSANDAR SEDLAR, INTERVJU: ČOVEK VEĆI OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.