Muzika
muzika/6.09.2021.

Ovacije za "Hitove klasike i Holivuda"

muzika
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
 • Nemanja Jovanović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nemanja Jovanović

 

Višeminutnim aplauzima sinoć je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine ispraćen Letnji gala koncert “Najveći hitovi klasike i Holivuda”. Simfonijski orkestar “Makris”, pod dirigentskom palicom Predraga Goste (SAD/Srbija) i solistkinjom Tamarom Rađenović, sopranom (UK/Crna Gora) na noge su podigli publiku na Kolarcu. Identična atmosfera i dan ranije, u subotu, 4. septembra u novosadskoj Sinagogi. Na oba koncerta nastupile su i solistkinje Makris orkestra Amalia Miler (gitara), Anja Petković i Lena Lončar (violine).

Maestro Predrag Gosta i Simfonijski orkestar „Makris“ u prvoj saradnji sa zadivljujućim sopranom Tamarom Rađenović publiku su poveli na muzičko putovanje kroz lepezu klasičnih melodija.

U  tri tematski različita bloka „Makris“ je sa solistiknjima Amaliom Miler, Anjom Petković i Lenom Lončar izveo bisere klasične muzike: Rodrigov “Concierto de Aranjuez”, “Labudovo jezero” Čajkovskog, Masneovu Meditaciju iz opere “Thais”, Elgarovog “Nimroda” iz “Enigme varijacije”.

Jedan od najlepših soprana Tamara Rađenović je u pratnji 65 članova Simfonijskog orkestra „Makris“ na impresivan način izvela arije iz opera Šarla Gunoa „Romeo i Julija“, „Faust“, Pučinijevih „La Bohème“ i Guastavino: „La rosa y el sauce“.

Orkestar je uz energično i uzbudljivo dirigovanje maestra Predraga Goste izveo hitove iz holivudskih filmova „Sever i jug“, „Deset zapovesti“, „Da Vinčijev kod“, „Gladijator“ i „Povratak u budućnost“.

Raskoš svog vokala i posebnu naklonost beogradske publike sopranistkinja Tamara Rađenović potvrdila je u bis izvođenju vokalnog valcera Luiđija Arditija „Il bacio“ (Poljubac).


Tamara Rađenović je na Kolarcu na najbolji način opravdala reči velike Monserat Kabalje, koja joj je predvidela planetarnu karijeru lirskog soprana. Čuvena diva je sa Tamarom Rađenović radila do kraja svog života, a mnogobrojni Tamarini nastupi u velikim svetskim dvoranama prenose emocije i ljubav utkane u višegodišnji rad sa španskom divom.

Simfonijski orkestar “Makris, dobitnik je nagrade “Orkestar godine” od časopisa “Muzika klasika”, sa preko 60 muzičara, kojim je na koncertima u Novom Sadu i Beogradu dirigovao čuveni dirigent bogate muzičke karijere Predrag Gosta, takođe miljenik beogradske, ali i novosadske publike.

Koncerti Predraga Goste ostavljaju veoma snažan utisak na publiku, a njegov talenat i energiju najbolje je opisao Kristijan Berzins, jedan od najvažnijih švajcarskih muzičkih kritičara koji je njegov nedavni operski nastup u Švajcarskoj ocenio sa pet zvezdica i napisao "Gosta diriguje toliko dobro da ne možete a da ne poželite da i sami uđete u orkestarsku grupu".


PROČITAJTE I:

OVACIJE ZA AMORE PER SEMPRE NA KOLARCU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.