Muzika
muzika/4.04.2021.

Ovacije za Amore per sempre na Kolarcu

muzika
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Jakov Simović

 

Posle godinu dana odlaganja sinoć je u Velikoj dvorani  Kolarčeve zadužbine održan gala  koncert „Amore per sempre“ (Ljubav zauvek). Publika je ovacijama ispratila soprana Tamaru Rađenović, baritona David Bižića i pijanistu Đorđa Nešića. Muzičko veče na Kolarcu završeno je sa čak tri bisa i atmosferom kakva nije viđena od nastupa violiniste Nemanje Radulovića.

Beogradska publika ponovo je pokazala svoj specifičan osećaj za muziku i umetnike darovala ovacijama uz povike „Bravo, bravo“ i na nogama ispratila kraj koncerta.

Sopran Tamara Rađenović, poslednja učenica Monserat Kabalje publiku je povela na nezaboravno muzičko putovanje sa baritonom Davidom Bižićem, zvezdom Metropoliten opere i pijanistom Đorđem Nešićem. Ljubav kao večna inspiracija umetnika večeras je u hramu muzike - Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine povezala publiku u Sali, ali i mnogobrojne poštovaoce klasične  miuzike u čitavom svetu koji su koncert pratili putem lajv strima direktno iz Kolarca.

Beograd se tako upisao na mapu malobrojnih metropola koje su ugostile velika operska imena u živom izvođenju.

Jedinstven spoj tri umetnika različitih generacija, sa impozantnim biografijama, u Beograd u kojem su rođeni, stigli su iz Karnegi hola, Metropoliten opere, Pariske nacionalne opere, Madridske kraljevske opere Kraljevske opere Kovent Garden…

Na koncertu, za koji se može reći da se upisao u muzički događaj sezone, izvedene su poznate arije i dueti iz opera Figarova ženidba od Mocarta, Boemi od Pučinija, Lovci na bisere od Bizea, Faust od Gunoa, španske i italijanske pesme, kao i klavirska dela Debisija i Rahmanjinova.

Glas mladog soprana Tamare Rađenović oduševio je i čuvenu divu Monserat Kabalje. Ona joj je svojom podrškom na samom početku karijere učvrstila veru u ovu divnu profesiju  i prenela joj svoju neprevaziđenu tehniku.  Mlada umetnica se školovala u Londonu na prestižnom Kraljevskom koledžu Royal College of Music… Iza nje je puno nastupa a u Beogradu je nastupila posle dva solistička koncerta u čuvenom Carnegie Holu u Njujorku. Tamara je na Kolarcu fantastičnim izvođenjem publici prenela emocije za pamćenje.

Bariton David Bižić je večeras pred beogradskom publikom nastupio posle punih 11 godina gostovanja po velikim svetskim operskim scenama. Pevač koji je imao preko 50 nastupa u njujorškoj Metrolopoliten operi i koga je kritika ocenila kao briljantnog večeras je sa publici preneo atmosferu operskih scena Pariza, Londona, Njujorka, Moskve… David Bižić je pokazao zašto je zvezda svetskog kalibra i publici u rodnom gradu poklonio najbolje od svog pevanja – sve visine i dubine baritona, ali i specifičan šarm koji poseduje.

Virtuozni pijanista Đorđe Nešić dao je briljantnu podršku Tamari Rađenović i Davidu Bižiću. Njegovo ime je upisano zlatnim slovima u istoriji Kolarca, jer je pomogao da se Kolarčevoj zadužbini kupi Steinway klavir. Osim impozantne svetske karije, koju je gradio 30 godina u Americi, on je prepoznat kao vrstan pedagog.


PROČITAJTE I:

MIODRAGU DRAGIČEVIĆU NAGRADA NEBOJŠA GLOGOVAC


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.