Muzika
muzika/26.03.2021.

Čarobni zvuci opere na Kolarcu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Tri umetnika našeg porekla koji karijeru grade u inostranstvu - sopran Tamara Rađenović, bariton David Bižić i pijanista Đorđe Nešić, predstaviće se beogradskoj publici na gala koncertu Amore per sempre u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 3. aprila 2021. od 19 časova.

Posle godinu dana odlaganja zbog pandemije korona virusa Beograd se pridružuje metropolama koje organizuju vrhunske muzičke događaje.

Zbog ograničenog broja mesta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i velikog interesovanja za koncert u Srbiji, kao i širom sveta organizator je odlučio da omogući i live stream. Informacije o prenosu uživo i načinu pristupa pronađite OVDE.

Jedinstven spoj tri umetnika različitih generacija našeg porekla, sa impozantnim biografijama, u Beograd stižu iz Karnegi hola, Metropoliten opere, Pariske nacionalne opere, Madridske kraljevske opere Kraljevske opere Kovent Garden… Pred publikom Kolarčeve zadužbine izvešće atraktivno kreiran repertoar.

Ekskluzivnost umetnika ovaj koncert svrstava u muzički događaj sezone.

Na koncertu će biti izvedene poznate arije i dueti iz opera Figarova ženidba od Mocarta, Boemi od Pučinija, Lovci na bisere od Bizea, Faust od Gunoa, španske i italijanske pesme, kao i klavirska dela Debisija i Rahmanjinova.

Mladi sopran Tamara Rađenović, koja je već sa 19 godina nastupala na gala koncertima operske dive Monserat Kabalje, povešće nas sa baritonom Davidom Bižićem na uzbudljivo muzičko putovanje uz klavirsku pratnju pijaniste Đorđa Nešića.

Ova 25-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru. Pre tri godine je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu. Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu.

Do sada je nastupala u 13 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji... Tamara je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu, u septembru 2018. i u novembru 2019. godine.

Tamara Rađenović / Foto: Dado Ljajević

Bariton David Bižić je jedan od najpriznatijih srpskih operskih pevača u svetu. Nastupa u najvećim svetskim operskim kućama kao što su Metropoliten opera u Njujorku, Pariska nacionalna opera, Madridska kraljevska opera, Kraljevska opera Kovent Garden, Teatar Liseu u Barseloni, Švedska kraljevska opera, Bečka državna opera, Monte Karlo, Boljšoj teatar, Berlin, Ženeva, Los Anđeles, Bordo, Strazburg.

Ove godine se navršava njegova osma sezona u Metropoliten operi kao gosta soliste sa preko 40 otpevanih predstava. Beograd je poslednji put imao priliku da ga čuje pre 10 godina.

Pre dve nedelje Bižić je završio snimanje Pučinijevih Boema sa Irskom Nacionalnom Operom. To je bio njihov prvi komercijalni CD ikada. Uz odličan tim pevača i producenata ceo projekat se završio online koncertom uživo u subotu, 13. marta, koji je prodao preko 10.000 karata širom sveta! Odmah posle koncerta na Kolarcu David ide za Tulon na Azurnoj obali gde će pevati svoju prvu Travijatu.

David Bižić / Foto: Matilde Fasso

Umetnost srpsko-američkog pijaniste Đorđa Nešića opisuje se kao „smela“, „osećajna“ i  „suptilno virtuozna“. Njegova karijera uključuje resitale, koncerte i kamerno muziciranje. Nešić zvodi muzički repertoar koji proučava savremene društvene probleme i promociju ljudskih prava širom sveta. Redovni je profesor na Univerzitetu u Pitsburgu i član Umetničke globalne fondacije u Ženevi. Prošle sezone je nastupio na КotorArt festivalu, galeriji SANU, Кarnegi holu u Njujorku. Prethodno, u Parizu u Кulturnom centru Srbije, na koncertu „Putovanje kroz muziku Srbije“, u Кarnegi holu u Njujorku i u Beogradu u Skupštini Grada, Narodnom muzeju i galerijama Artget i SANU.

Tamara Rađenović i Đorđe Nešić na nastupu u Karnegi holu / Foto: Fadi Kheir

Koncert će u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine biti organizovan u potpunom skladu sa svim epidemiološkim merama.


PROČITAJTE I:

NIŠVIL: NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO ZA SEDMORICU MLADIH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.