Muzika
muzika/19.02.2019.

Opere Narodnog pozorišta u Londonu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaČuvena londonska muzička kuća „Deka“ odlučila je da posle 63. godine, ovoga puta, sa kompletno digitalno remasterizovanim zvukom, ponovo objavi snimke operskih predstava u kojima su učestvovali solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reč je o operama „Boris Godunov“ i „Hovanščina“ Modesta Musorskog, „Snjeguročka“ Nikolaja Rimskog Korskaova, „Pikova dama“ i „Evgenije Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog, „Knez Igor“ Aleksandra Borodina i „Ivan Susanjin“ Mihaila Glinke koji su 1955. godine bile snimljene na magnetofonu, sa stereofonskim zvukom.

Izvođenjem prve četiri opere dirigovao je Krešimir Baranović, a ostalim Oskar Danom.

Kao jedini razlog zašto su posle toliko godina ponovo objavljeni, „Deka“ je navela da je reč o odličnim snimcima!


Poznato je da osim „živih“ gostovanja u Evropi, kojima se Opera Narodnog pozorišta proslavljala između 1954. i 1969. godine, popularnosti znato doprinosila i snimljena ploča na kojoj su bile pomenute opere.

Pevano je na ruskom jeziku, a snimano u Domu kulture „Braća Stamenković“ pod nimalo lakim uslovima, iako je „Deka“ donela elektronsku tehniku iz Londona.

PROČITAJTE I:

NARODNO POZORIŠTE U ANTIČKOM EPIDAURUSU

Uprkos tome, rezultat je bio sjajan i 1956. godine, u Parizu je dodeljen Gran pri našoj „Hovanščini“ kao najbolje smimljenoj gramofonskoj ploči jedne opere u prethodnoj godini.

Ta nagrada podigla je interesovanje i ljubitelja opere i operskih stručnjaka, pa je naše izvođenje „Hovanščine“ na prvom gostovanju Opere Narodnog pozorišta u Parizu (1956.) bilo zaista zadivljujuće.

O tome svedoči i podatak da je parisko pozorište Šanzelize dve večeri zaredom bilo prepuno, a operu je direktno prenosio Radio Pariz.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.