Muzika
muzika/1.01.2022.

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

muzika
  • Dieter Nagl
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: ©Dieter Nagl

 

U Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna održan je tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, pod dirigentskom palicom Danijela Berenbojma i to pred publikom u sali, uprkos koroni.

Bečkim filharmoničarima u jednoj od najlepših i najakustičnijih koncertnih dvorana na svetu dirigovao je Daniel Barenbojm koji je sa ovim orkestrom prvo nastupio kao pijanista davne 1965. godine, a Novogodišnjim koncertima je dirigovao 2009. i 2014. godine. Izvedena su dela muzičke dinastije Štraus, Cirera i Helmesbergera.

Ukupno 15 marševa, valcera i polki našli su se na programu 1. januara 2022.  Nije izostala ni čuvena uvertira u operetu „Slepi miš” Johana Štrausa kao i njegova Šampanjska polka.

Vienna Philharmonic 

Davna je tradicija Bečke filharmonije da se u Novoj godini predstavi program koji se sastoji od živahne i istovremeno nostalgične muzike sa ogromnog repertoara porodice Johana Štrausa i njenih savremenika. Ovi koncerti ne samo da oduševljavaju publiku u Muzikferajnu u Beču, već uživaju i veliku međunarodnu popularnost kroz svetski televizijski prenos koji sada dostiže preko 90 zemalja. 

Blisko muzičko partnerstvo Danijela Barenbojma sa Bečkom filharmonijom počelo je 1965. Nakon 2009. i 2014. godine, koncert Danijel Barenbojm po treći put diriguje ovom prestižnom koncertnom manifestacijom.

Novogodišnji koncert 2022. emitovan je u preko 90 zemalja i pratili su ga milioni televizijskih gledalaca širom sveta.

Bečka filharmonija je osnovana 1842. i spada u najuglednije klasične orkestre u svetu. Za vreme nacističke vladavine ustanovljena je tradicija da se na novogodišnjem koncertu sviraju dela porodice Štraus.

Najpre je glavni nemački radio Rajhsfunk prenosio koncert, a kasnije  su usledili i televizijski prenosi. 31. decembra 1939. u Beču je održan prvi koncert sa delima Johana Štrausa. Jevrejski muzičari su otpušteni, nacisti su ih proterali i progonili.

Vedri valceri Johana Štrausa su za vreme rata služili odvraćanju pažnje stanovništva od ratnih strahota. Koncerti su bili deo nacističke propagande.

Muzika Johana Štrausa sina je Hitlerovom ministru propagande Jozefu Gebelsu bila tako važna, da je on naredio falsifikovanje dokumenata o poreklu porodice, koje je u stvarnosti bilo jevrejsko. Preko noći je to precrtano i Štraus je ponemčen.
Od 1946. „Koncerti Johana Štrausa” su postali novogodišnji koncerti. Tematsko težište koncerta ostala su dela Johana Štrausa i njegovog sina kao i ostalih muzičara iz dinastije Štraus.

Tradiciju novogodišnjeg programa zasnovao je dirigent Klemens Kraus. On je početkom tridesetih godina prošlog veka sastavio sličan muzički program za Salcburški festival. Potom je dirigovao i bečkim novogodišnjim koncertom na prelazu iz 1939. u 1940, na kojem je prvi put odsviran Štrausov program, a prihodi su išli nacističkoj akciji “pomoć u ratnoj zimi”.

Kraus nije više smeo da bude dirigent posle Drugog svetskog rata. Ipak, 1948. su mu dopustili da se vrati, pa je dirigovao na narednih sedam novogodišnjih koncerata. Od 1986. se dirigenti menjaju svake godine.

Karte za Novogodišnji koncert se rezervišu skoro godinu dana unapred i brzo se razgrabe. Za sledeću Novu godinu prodaja preko sajta Bečke filharmonije se vrši od 1. od 28 februra 2022. a cena im je od 35 do 1200 evra.


PROČITAJTE:

BEOGRAĐANIN BOGDAN ROŠČIĆ DIREKTOR BEČKE OPERE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.