Muzika
muzika/12.07.2021.

Nišvil: Stone Raider sa Deril Džonsom

muzika
  • Heather Warwick
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Heather Warwick

 

Iako je još prošle godine dogovoreno da dugogodisnji basista Rolingstonsa Deril Džons (zamenio Bila Vajmana 1993. godine) nastupi na zatvaranju Nišvila - 15. avgusta, zbog obaveza prema Rolingstonsima zakazanim za 14. avgust,  nastupiće ipak na otvaranju Nišvila – 12. avgusta sa svojim super triom “Stone Raiders” saopštio je Nišvil Džez Festival.

- Ovaj trio osim Deril Džonsa čine još gitarista i kompozitor Jean-Paul Bourelly, koji je osim saradnje sa velikim džez imenima bio i gitarista Madone,  kao i i bubnjar grupe Living Coolour - Will Calhoun. Ljubav prema džezu nekadasnjeg basiste Milesa Davisa, Wyntona Marsalisa, ali i Stinga,  je isključivi motiv dolaska, tako da će praktično samo zbog Nišvila doleteti iz Los Angelesa - i to će biti i jedini nastup Stone Raidersa u Evropi ove godine – kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

Svakako najzvučnije ime ovog super tria je basista Deril Džons, koji je još u tinejdžerskim danima i tokom studija muzike, postao značajan član čikaške bluz i džez scene. Posredstvom svog dugogodišnjeg prijatelja – bubnjara Vincenta Wilburn Juniora, sestrića Miles Davisa, Deril dobija priliku da ga legendarni trubač čuje – i odmah postaje član Majlsovog sastava sa kojim debituje na albumima  “Decoy” (1984) I “You`re underarest”.

Sa Majlsom je snimao i nastupao sve do kraja njegovog života 1991. I kao što to obično biva, Deril kao jedan od “Majlsovih musketara” dospeva u žižu muzičke javnosti pa je usledilo i angažovanje na prvim Stngovim solo abumima (“Dream of the blue turtles” i živom albumu “Bring on the nights – 1986) i to sa “klasičnom” džezerskom postavom u kojoj su bili i Branford Marsalis, Kenny Kirkland i Omar Hakim.

Deril Džons je snimao i išao na turneje sa čitavom plejadom rok i džez muzičara (Herbie Hancock and Headhunters,  Madonna, Eric Clapton, John Scofield, Hiram Bullock, Gil Evans, Steps Ahead, Peter Gabriel, B.B. King, Neil Young, …) a onda  je 1993. godine, stigao poziv od Rolingstonsa da na basu zameni Billa Waymana koji je tada napustio Stonse.

Iako ga preostali članovi benda nikada nisu promovisali u zvaničnog člana grupe – Deril je sa Stonsima svirao na svim albumima i turnejama do danas, a uz sve to, osim što vodi i svoje autorske projekte, jedan od najomiljenijih angažmana mu je upravo ono što radi u sklopu “Stone Raidersa” sa kojima je objavio jedan album, a na novom koji izlazi ove godine – prvi put se pojavljuje i kao pevač.

Osnivač i formalni lider grupe  “Stone Raiders” Jean-Paul Bourelly je jedan od nakreativnijih i najoriginalnijih gitarista savremene muzičke scene. Njegov umetnički izraz objedinjava tradiciju Haitija zemlje iz koje vodi poreklo, bluz izraz u rasponu od Howlin Wolfa do Džimi Hendriksa, latino rock Karlosa Santane, fank i razne džez pravce.

Nakon studiranja džeza kod čuvenog saksofoniste i pedagaoga Bunky Greena, Jean- Paul  kao osamnaestogodišnjak prelazi u Njujok gde je odmah dobio priliku da radi sa veoma značajnim džez imenima kao što su Elvin Jones, Pharoah Sanders, Roy Haynes, Miles Davis (svirao na albumu “Amandla”), Muhal Richard Abrahams (osnivač Asocijacije za razvoj kreativnih muzičara  - AACM) na čijem je albumu “Blues forever”, proglašenom za album godine po anketi “Downbeata” -  imao zapaženo učešće.

Na spisku muzičara nove džez generacije sa kojima je Bourelly snimao i nastupao pre početka uspešne solo karijere su i  Olu Dara, Henry Threadgill, Steve Coleman, Graham Haynes, Cassandra Wilson. Između ostalih projekata koje je pokrenuo a pre “Stone Raiders” - bio  je sastav “Boom Bop” u kojem su bili i pevač Abdourahmane Diop i džez legenda Archie Shepp.  Jean- Paulov stil bi se mogao opisati kao: “ono što bi Jimi Hendrix verovatno danas radio.

Treći, ali nikako najmanje važni član sastava je Will Calhoun, bubnjar sastava Livin Colour (koja još iz prve polovine devedesetih ima četiri Grammy i tri MTV nagrade) a čiji se  afiniteti prema poliritmiji odlično uklapaju u muzički koncept koji skladno objedinjava fank, džei i bluz.


PROČITAJTE I:

 "MUZIČKI INTERMECO - KOLEKCIJA GRAMOFONSKIH PLOČA PAVLA BELJANSKOG


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.