Muzika
muzika/8.08.2019.

Džez u Gornjoj Toponici

muzika
  • Nikola Lojpur
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Nikola LojpurIspred Prinčeve vile u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica sinoć je održan humanitarni koncert na kojem su nastupili niški bend Slide Ride i internacionalni bend International Youth Orchestra.

Na ovaj način Nišvil džez festival želi da podseti da je ovu vilu, koja je zapuštena, potrebno obnoviti. Ona je poznata i po tome što je u njoj neko vreme i protiv svoje volje, posle abdiciranja sa prestola, proveo princ Đorđe Karađorđević, koji je proglašen duševno obolelim.

Priča glasi da je smrtno ranio svog slugu u dvoru, i zbog tog incidenta predao je presto mlađem bratu Aleksandru. Zgrada je izgrađena samo za njega i nije smeo da napušta prostor dvorišta.

Ovim džez nastupom nastavlja se festivalska praksa da se deo muzičkog programa izvodi u različitim ustanovama, kao što su prethodnih godina bili niški Gerontološki centar ili Kazneno-popravni zavod.

Nišvil džez festival ove godine obeležava 25 godina postojanja i koncipiran je kao “festival festivala”, koji traje deset dana, a u okviru kojeg će nastupiti oko 1000 umetnika, u 300 različitih programa, među kojima su i pozorišni i filmski festival, slikarske izložbe, književne večeri, Striporama.


PROČITAJTE I:

BOB GELDOF NASTUPA NA NIŠVILU


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box