Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/8.08.2019.

Džez u Gornjoj Toponici

muzika
  • Nikola Lojpur
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Nikola LojpurIspred Prinčeve vile u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica sinoć je održan humanitarni koncert na kojem su nastupili niški bend Slide Ride i internacionalni bend International Youth Orchestra.

Na ovaj način Nišvil džez festival želi da podseti da je ovu vilu, koja je zapuštena, potrebno obnoviti. Ona je poznata i po tome što je u njoj neko vreme i protiv svoje volje, posle abdiciranja sa prestola, proveo princ Đorđe Karađorđević, koji je proglašen duševno obolelim.

Priča glasi da je smrtno ranio svog slugu u dvoru, i zbog tog incidenta predao je presto mlađem bratu Aleksandru. Zgrada je izgrađena samo za njega i nije smeo da napušta prostor dvorišta.

Ovim džez nastupom nastavlja se festivalska praksa da se deo muzičkog programa izvodi u različitim ustanovama, kao što su prethodnih godina bili niški Gerontološki centar ili Kazneno-popravni zavod.

Nišvil džez festival ove godine obeležava 25 godina postojanja i koncipiran je kao “festival festivala”, koji traje deset dana, a u okviru kojeg će nastupiti oko 1000 umetnika, u 300 različitih programa, među kojima su i pozorišni i filmski festival, slikarske izložbe, književne večeri, Striporama.


PROČITAJTE I:

BOB GELDOF NASTUPA NA NIŠVILU


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.