Muzika
muzika/25.06.2022.

Grandiozni Betoven maraton u Novom Sadu

muzika
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Grandiozni Betoven maraton startuje u Novom Sadu u nedelju 26. juna, kada će Beogradska i Dortmundska filharmonija izvesti svih devet simfonija u jednom danu sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, i to od deset ujutro do deset uveče.

Publika će slušati prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a čuvenu Devetu i “Odu radosti” izvešće preko 200 izvođača na besplatnom koncertu na Petrovaradinu, kao glavni projekat programskog luka Tvrđave mira, Evropske prestonice kulture.

Veliki spektakl na otvorenom i finale Betoven-maratona imaće direktan prenos na Drugom programu RTS-s početkom u 20.22č, dok će Simfonije broj 3 i 4 u izvođenju Beogradske filharmonije u 12.30 iz Gradske koncertne dvorane, imati direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.

Nakon fantastičnog uspeha ovog poduhvata Dortmundu, Betoven maraton je dokazao ne samo da je događaj godine u svetu klasične muzike već i da menja standarde izvođačkog i slušalačkog iskustva. Pored toga što je podvig za muzičare i Gabrijela Felca koji sve simfonije diriguje napamet, posebna kondicija se zahteva i od slušalaca u jedinstvenoj prilici da u istom danu vidi i čuje celokupan razvoj genijalnog uma Ludiga van Betovena.

Od prve koja traje oko trideset minuta, do sedamdeset minuta muzike u poslednjoj, orkestar kroz devet simfonija i vizuelno raste. Tako se od početnih pedesetak muzičara, kulminira do zvučne eksplozije od 200 izvođača među kojima su horisti Slovačke filharmonije i vrsni solisti Ana Maleša-Kutni, sopran, Mihaela Zelinger, mecosopran, Jang vo Kim, tenor i Robert Bork, bas.

Raspored i satnica:

10:00 sati I i II simfonija – Dortmundska filharmonija u u Gradskoj koncertnoj dvorani
12:30 sati III i IV simfonija – Beogradska filharmonija u Gradskoj koncertnoj dvorani
15:00 sati V i VI simfonija – Dortmundska filharmonija u Gradskoj koncertnoj dvorani
17:30 sati VII i VIII simfonija – Beogradska filharmonija u Gradskoj koncertnoj dvorani
20:20 sati IX simfonija na Petrovaradinskoj tvrđavi– veliki besplatni koncert na otvorenom; učestvuju: solisti, Slovački filharmonijski hor, Dortmundska filharmonija i Beogradska filharmonija


PROČITAJTE I: 

BETOVEN - 250 GODINA OD ROĐENJA GENIJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.